Polonia va ajuta Ucraina cu armament

Externe

Polonia va ajuta Ucraina cu provizii de gaz şi arme, în contextul în care statul vecin se confruntă cu ameninţarea unei noi intervenţii militare ruse, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki marţi, la Kiev, relatează Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean Denis Şmîgal, Morawiecki a spus că Polonia va ajuta Ucraina cu zeci de mii de gloanţe de artilerie, mortiere uşoare, sisteme portabile de apărare antiaeriană şi drone de supraveghere.

„Partea noastră de Europă nu se confruntă cu cutremure sau erupţii vulcanice. Însă ce mai contează, dacă trăind aproape de un vecin ca Rusia avem sentimentul că trăim la poalele unui vulcan”, a spus Morawiecki.

El a cerut Germaniei să nu dea în funcţiune gazoductul Nord Stream 2, afirmând că prezintă riscuri de securitate grave. El a adăugat că rezistenţa faţă de Rusia nu este importantă doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă şi NATO.

„Lansând acest gazoduct, Berlinul încarcă pistolul lui Putin, care poate fi apoi folosit pentru a şantaja întreaga Europă”, a spus el, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

Morawiecki a mai spus că miniştrii de externe „lucrează la un potenţial format care ar putea întări cooperarea în diverse domenii între Polonia, Ucraina şi Marea Britanie”.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să sosească şi el la Kiev în cursul zilei de marţi.
„Sper că în viitorul apropiat vom putea să lansăm oficial un format de cooperare regional Ucraina-Polonia-Regatul Unit, în contextul agresiunii ruse în desfăşurare, şi ar trebui să semnăm un document trilateral de cooperare pentru a întări securitatea regională”, a declarat la rândul său premierul ucrainean Denis Şmîgal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *