Premierul Ciolacu – „Nu avem în vedere introducerea de noi taxe sau impozite și nici eliminarea unor alte excepții”

Politica

Premierul Marcel Ciolacu a participat la forumul anual al preşedinţilor Consiliului Investitorilor Străini (Foreign Investors Council – FIC), organizat miercuri, la Palatul Victoria, informează Guvernul României într-un comunicat.

Stabilitatea economică şi fiscală, transformarea digitală a statului român în paralel cu restructurarea, valorificarea fondurilor europene pentru susţinerea sectoarelor care aduc plus-valoare economică au fost principalele teme de discuţie abordate de prim-ministrul Marcel Ciolacu în dialogul cu reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini.
„Tot ceea ce produce în România, angajează oameni în România, plăteşte taxe în Romania este companie românească.
Interesul nostru comun este ca firmele din România să prospere, iar această prosperitate să ajungă la cât mai mulţi români. Calea corectă pentru a construi împreună este o bază solidă de dialog”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În dialogul cu preşedinţii celor 60 de preşedinţi ai companiilor membre FIC, premierul a subliniat că în cursul acestui an nu sunt avute în vedere modificări ale legislaţiei fiscale. „Nu avem în vedere introducerea de noi taxe sau impozite şi nici eliminarea unor alte excepţii. Urmărim însă cu mare atenţie continuarea reducerii deficitului bugetar, menţinerea unui rating de ţară stabil şi creşterea încasărilor la buget, prin digitalizarea ANAF şi punerea în aplicare a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale”, a menţionat şeful Executivului.

De asemenea, premierul a arătat că valorificarea fondurilor europene şi a finanţărilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt principalele resurse pentru susţinerea proiectelor de investiţii în infrastructură, digitalizare, energie, cu accent asupra încurajării producerii de energie din surse regenerabile, dar şi a celorlalte sectoare de activitate. Domeniul agricol şi sectorul construcţiile sunt considerate de Guvern drept prioritare, fiind susţinute prin programe guvernamentale ţintite să încurajeze producţia şi prelucrarea.

„Am încheiat exerciţiul financiar 2014-2020 cu o rată de absorbţie de peste 93%. A fost un efort al echipei guvernamentale tradus în finanţarea multor proiecte aşteptate de oameni. Avem în continuare determinarea şi vom păstra acest ritm. Am setat deja un etalon de investiţii publice de minim 7% din PIB, care trebuie să reprezinte o medie şi în pentru următorii ani”, a spus premierul Ciolacu.

O altă temă discutată la întâlnirea cu investitorii străini a fost asigurarea forţei de muncă. În acest context, premierul a arătat că Guvernul susţine extinderea învăţământului dual, atât printr-o finanţare adecvată, cât şi prin adaptarea legislaţiei. Concret, România are o finanţare totală de un miliard de euro din PNRR, fonduri europene şi buget, bani disponibili pentru următorii 4-5 ani. De asemenea, Guvernul a extins lista specializărilor eligibile şi a modificat Legea învăţământului preuniversitar astfel încât un elev de liceu dual să aibă şansa să-şi continue pregătirea în învăţământul superior în sistem dual, pe rută completă: liceu, facultate, masterat, doctorat.

Reprezentanţii FIC au apreciat dialogul consistent cu prim-ministrul şi cu membrii Guvernului, element important pentru construirea unei relaţii bazate pe încredere. „Încrederea investitorilor se bazează pe dialog, stabilitate şi predictibilitate cu privire la tot ce înseamnă adaptarea legislaţiei. Prin consultări directe şi deschise putem contribui la proiecte majore de dezvoltare a ţării”, a afirmat Daniel Anghel, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

De asemenea, Ramona Jurubiţă, vicepreşedintele FIC a menţionat că „nivelul investiţiile publice este un semn încurajator pentru companiile prezente în România”.

La forumul anual al preşedinţilor Consiliului Investitorilor Străini alături de premierul Ciolacu au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *