Marcel Ciolacu

Premierul Ciolacu – România susține ferm solicitarea Republicii Moldova de a se asocia Inițiativei celor Trei Mări

Politica

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a avut miercuri o întrevedere cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la Bucureşti pentru a participa la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări găzduit anul acesta de România.

Premierul român a apreciat participarea preşedintei Republicii Moldova la acest eveniment internaţional. România susţine ferm solicitarea Chişinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităţilor concrete de a angaja Republica Moldova şi Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor şi digital din regiune, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Cei doi înalţi oficiali au evaluat stadiul relaţiilor bilaterale şi au apreciat nivelul excelent al cooperării.
Premierul României şi preşedinta Republicii Moldova au manifestat întreaga deschidere pentru continuarea, pe aceeaşi linie, a dialogului, precum şi pentru a lucra împreună în vederea obţinerii de rezultate concrete, în beneficiul cetăţenilor celor două ţări.

Premierul Marcel Ciolacu a menţionat că România a transferat recent prima tranşă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru finanţarea unor proiecte prioritare, în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro. Fondurile din această primă tranşă au fost direcţionate către achiziţionarea de microbuze pentru transportul şcolar şi către proiecte de infrastructură şi dezvoltare locală (alimentare cu apă, canalizare etc).

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în plan bilateral şi în contextul de securitate actual, provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, şi a evidenţiat importanţa continuării cooperării, mai ales în sectorul energetic, în perspectiva apropierii sezonului rece.

Şeful Executivului român a reafirmat susţinerea politică şi în plan tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, arătând că este prioritară în acest moment obţinerea deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare, în cadrul Consiliului European din decembrie.
Biroul de presă al Guvernului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *