Premierul Ciucă a anunțat că România are suficient gaz pentru a trece de iarnă

Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri în cadrul ședinței de Guvern, că România continuă să înmagazineze gaze în depozitele proprii, reușind să atingă un procent de 70%. El a dat asigurări că țara noastră are suficient gaz pentru a trece de iarnă.

“În deschiderea ședinței de guvern, am să merg mai departe cu un subiect atât de important pentru noi toți, și anume subiectul energiei. În momentul de față, continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii și am reușit să atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului, astfel încât să ne asigurăm că avem cantitățile de gaz necesare pentru iarna 2022 – 2023. Şi sunt convins că, așa cum ne-am asumat, prin demersurile pe care Ministerul Energiei continuă să le facă, vom avea garanția unei aprovizionări continue în perioada următoare şi putem în felul acesta să transmitem un mesaj cât se poate de clar că, pentru cetățenii țării noastre, pentru economia românească, avem cantitățile de gaz necesare să putem să trecem iarna dintre anii 2022 – 2023.

Așa cum bine ştiți, săptămâna trecută am înființat Comitetul Interministerial care are ca obiect principal asigurarea rezilienței energetice pentru perioada următoare, precum și concretizarea investițiilor în energie. Sunt demersuri care au început să funcționeze, am primit deja rapoartele de la Ministerul Energiei în ceea ce privește proiectele care urmează să fie implementate pe termen scurt și pe termen mediu și lung și, de asemenea, am primit analiza pieței energetice de la Agenția Națională de Reglementare în Energie și, în acest moment, se desfășoară activitatea de analiză şi de identificare a soluțiilor, astfel încât, până pe data de 31 august, să avem încheiate toate activitățile subsecvente și să venim cu o decizie în acest sens. Domnule ministru Popescu, dacă doriți să completați.

Virgil Popescu: Da, domnule prim-ministru, așa cum ați spus și dumneavoastră înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depășit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România, suntem deja la 70%; estimăm că în cursul lunii septembrie vom ajunge la acei 80% minim și continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment.

Sigur, pot să existe situaţii punctuale în piaţă care ar trebui sesizate şi, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieţei de gaze naturale să ia decizii de verificare. Cu privire la investiţiile din domeniul energetic, da, am trimis raportul, suntem în evaluarea proiectelor depuse pe PNRR. Suntem bucuroşi să avem foarte multe proiecte depuse; practic, a fost dublat numărul de proiecte faţă de valoarea iniţială a anvelopei financiare de 500 de milioane de euro, avem proiecte de peste un miliard de euro depuse; suntem în evaluare şi suntem convinşi că acest apel de proiecte va un succes.

La sfârşitul acestui an, vrem să demarăm împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Agenţia de Investiţii în Agricultură, acel proiect pentru agricultură, acele fonduri destinate industriei alimentare şi celor din agricultură, lucrăm la caietele de sarcini pentru a putea lansa prin fondul de modernizare; suntem din discuţie permanentă cu Consiliul Concurenţei pentru că acestea se vor aproba ca şi scheme de ajutor la nivelul Consiliului Concurenţei şi vrem să lansăm, aşa cum am promis, şi cu ajutorul AFIR-ului, care este distribuit la nivel național, aceste fonduri. Avem în continuare în lansare programul pentru UAT-uri de încălzire, de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pentru UAT-uri – 380 de milioane de euro la dispoziţia UAT-urilor; până acum avem un singur proiect depus, este principiul „primul venit, primul servit”.

Am prelungit cu încă o lună termenul, la solicitarea Asociaţiei Municipiilor. Avem doar proiectul depus de către municipalitatea Constanţa, care, probabil, va intra în evaluare. Pe această cale, fac apel către municipalităţile care doresc să participe la acest apel să îşi finalizeze studiile de fezabilitate şi să poată participa la acest „call” de proiecte foarte important pentru a asigura o eficienţă a producerii energiei electrice şi termice în co-generare. Pe scurt, cam atât voiam să vă zic”, arată Executivul într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *