Premierul Ciucă – întrevedere cu cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Actualitate

Premierul României, Nicolae Ciucă, a avut miercuri, în cadrul vizitei oficiale de la Bruxelles, o întrevedere cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit uni comunicat al Executivului.
“Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut astăzi, 26 octombrie 2022, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Discuţiile s-au axat asupra aderării României la Spaţiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina şi Republica Moldova.

„Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen şi contribuţia esenţială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea ţării noastre cu privire la acquis-ului Schengen şi ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Prim-ministrul a menţionat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiţiei, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

Şeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă şi cuprinzătoare a ţintelor şi jaloanelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Referitor la ţintele şi jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuţiilor tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar şi al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menţinerea concentrării pe obiectivele de tranziţie digitala, ecologică şi consolidarea rezilienţei.

Premierul României a menţionat că sunt importante şi ajustări ale unor ţinte şi jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanţa acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, măsuri suplimentare de facilitare a accesului pe piaţa UE a produselor din această ţară şi eliminarea tarifelor de roaming.

Premierul a reiterat angajamentul României pentru susţinerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea şi integrarea refugiaţilor, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacţie recunoaşterea de către preşedinta Comisiei Europene a eforturilor autorităţilor si cetăţenilor romani pentru sprijinirea si integrarea refugiaţilor din Ucraina, respectiv susţinerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina.”
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se află mieercuri şi joi într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *