Premierul Ludovic Orban – vizită oficială în Franţa

Actualitate Politica

Premierul Ludovic Orban se află timp de două zile, luni şi marţi, într-o vizită oficială în Franţa.

Prima întâlnire a avut loc, la Paris, cu omologul său Jean Castex. Cei doi oficiali au semnat o nouă foaie de parcurs în ceea ce priveşte Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, ”cu o structură actualizată, ambiţioasă”.

Declarația premierului Ludovic Orban
„Este o vizită extrem de importantă într-un an simbolic în care aniversăm 140 de ani de relaţii diplomatice. Ţările noastre sunt legate printr-un Parteneriat strategic, iar dorinţa comună este de a da un caracter şi mai strategic acestui parteneriat, de aceea am semnat o nouă foaie de parcurs cu o structură actualizată, ambiţioasă, care are ca scop să strângă şi mai mult relaţiile dintre Franţa şi România, atât în plan bilateral, cât şi la nivel european şi internaţional”, a spus Ludovic Orban, după întâlnirea avută cu premierul francez Jean Castex şi ceremonia de semnare a mai multor documente bilaterale.

Premierul Ludovic Orban a ţinut să precizeze că prezenţa economică a părţii franceze în România este una importantă.

,,Investiţiile franceze au generat multe locuri de muncă şi înaintea pandemiei, iar schimburile economice dintre ţările noastre au atins aproape 10 miliarde de euro pe an. Ne dorim ca această cooperare să crească, să se diversifice, să fie aprofundată, să genereze efecte şi mai benefice”, a mai spus Orban.

Premierul român a mai precizat de asemenea, că a semnat împreună cu omologul său şi o Declaraţie de intenţie privind colaborarea în domeniul nuclear civil, care se doreşte dezvoltat în România ,,cu parteneri de încredere”.

Şeful Executivului de la Bucureşti a mai menţionat ca potenţiale domenii de colaborare, transporturile, energia, securitatea cibernetică şi telecomunicaţiile.

,,Am decis, totodată, să intensificăm dialogul bilateral în domeniul securităţii şi al apărării. Astfel, ne-am angajat reciproc să continuăm consultările de substanţă, periodice, la nivelul miniştrilor responsabili de Afacerile Externe şi Apărare în formatul 2+2″, a mai afirmat Orban.

Şeful Executivului de la Bucureşti, a arătat că a transmis omologului francez ,,aşteptarea legitimă” a României privind aderarea la Spaţiul Schengen.

,,Am solicitat sprijinul pentru urgentarea unei decizii pozitive. De asemenea, un sprijin aşteptăm şi într-un alt dosar important pentru România, aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, România fiind cel mai bine plasat candidat european şi contăm pe sprijinul partenerilor europeni şi, în primul rând al Franţei, pentru ca procesul de extindere să se finalizeze”, a adăugat Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *