premier

Premierul Viorica Dăncilă – invită magistrații la consultări

Social

După protestele din domeniul justiției, premierul Viorica Dăncilă a emis duminică un comunicat, prin care îi invită la consultări pe reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi, precum şi pe cei ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuţii pe legile justiţiei.

”Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul Juridic, premierul Viorica Dăncilă invită, luni, 25 februarie 2019, ora 15.30, la Palatul Victoria, câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul Justiției.

Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.”, se arată în comunicatul Guvernului.

Invitaţia la dialog vine după ce asociaţiile de magistraţi, respectiv Uniunea Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, au criticat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei pe motiv că aceasta încalcă principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, mai ales în ceea ce priveşte criterul de accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât şi judecător, poate ocupa un loc la instanţa supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcţia de judecător pentru a accede la instanţa supremă.

Asociaţiile au mai arătat că, prin modificările aduse de ordonanță, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină şef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la DNA, la DIICOT, „fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *