Premiile Pulitzer ediția 2020

Lifestyle

Ziarul New York Times a câştigat luni 3 premii Pulitzer, printre ceilalți premiați fiind și scriitorul Colson Whitehead, podcast-ul This American Life şi jurnalişti de la The Washington Post. La ediția din acest an a fost acordată în premieră și o distincție pentru reportaj audio. Anunțarea prestigioaselor premii a fost amânată două săptămâni din cauza pandemiei de coronavirus.

Dana Candey, administratorul comitetului care atribuie premiile Pulitzer a făcut anunțul, luni seară, din livingul personal, după ce deliberările celor 18 membri ai juriului au stabilit câştigătorii în cadrul unei „dezbateri virtuale şi digitale”. În mod obișnuit, premiile sunt anunţate în faţa publicului în cadrul Universităţii Columbia din New York. Ediţia din 2020 a Premiilor Pulitzer a avut 15 categorii dedicate jurnalismului şi 7 categorii pentru literatură, teatru şi muzică.

Pe locul doi, după New York Times, în clasamentul numărului de premii obţinute, anul acesta se situează site-ul de informaţii de investigaţie ProPublica şi revista The New Yorker, care au câştigat fiecare 2 premii.

Echipa de fotografi a agenţiei de presă Reuters a câştigat anul acesta Premiul Pulitzer la categoria fotografie breaking news pentru modul în care a documentat protestele violente de anul trecut din Hong Kong. „Fotografii noştri au surprins strălucit amploarea protestelor din Hong Kong. Imaginile lor au fost frumoase, obsedante, elucidante şi profund memorabile”, a declarat redactorul şef al agenţiei Stephen J. Adler.

Echipa The Washington Post, din care face parte şi românca Monica Ulmanu, editor grafic, a fost premiată pentru zece materiale despre mediu şi încălzirea globală. Washington Post a câştigat premiul explicativ pentru jurnalism pentru o serie de articole ce au documentat numeroasele locuri în care temperatura a crescut deja cu două grade Celsius ca urmare a schimbărilor climatice, ajungând la un prag despre care specialiştii avertizează că ar putea fi catastrofal dacă va fi atins la nivel global.

Comitetul Pulitzer a acordat, în premieră, o distincţie pentru categoria reportaj audio. Premiul a fost câştigat de emisiunea radiofonică publică „This American Life”, în colaborare cu reporteri de la Los Angeles Times şi Vice News pentru „The Out Crowd”, un episod ce a investigat problematica solicitanţilor de azil generată de politica administraţiei Trump „Rămâneţi în Mexic”.

La categoria ficţiune a fost premiat Colson Whitehead pentru romanul „The Nickel Boys”. Scriitorul este la al doilea premiu Pulitzer după cel acordat pentru cartea sa precedentă „The Underground Railroad”.

Ziarul Anchorage Daily News, în colaborarea cu site-ul de investigaţii ProPublica, a ieşit câştigător la categoria servicii publice pentru articolele în care a dezvăluit numeroasele abuzuri sexuale petrecute în zonele rurale din Alaska, în mare parte populate de indigeni.

Echipa de patru jurnalişti a cotidianului The Seattle Times (Dominic Gates, Steve Miletich, Mike Baker şi Lewis Kamb ) a fost premiată la categoria reportaj naţional pentru dezvăluirile referitoare la erorile de proiectare a avioanelor Boeing 737 MAX şi la neglijenţă în supraveghere a executivului, care au provocat cele două mari accidente mortale din octombrie 2018 în Indonezia şi din martie 2019 în Etiopia în care şi-au pierdut, în total, viaţa 346 de persoane.

Premiul Pulitzer pentru poezie – volumul „The Tradition” de Jericho Brown, poet şi profesor la Universitate Emory. „A strange loop”, muzicalul adaptat pentru scenă de autorul textului Michael R. Jackson a câştigat premiul Pulitzer la secţiunea teatru. Opera „The Central Park Five” de Anthony Davis, despre cei cinci adolescenţi latino şi afroamericani condamnaţi pe nedrept în anii 1989-1990 în cazul violului din Central Park a ieşit câştigătoare la secţiunea dedicată muzicii.

Anul trecut, premiile Pulitzer au recompensat articole şi editoriale despre împuşcăturile în masă din Statele Unite, tratamentele brutale la care sunt supuşi musulmanii Rohingya din Myanmar şi conflictul din Yemen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *