Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace 2019 – câștigat de premierului etiopian Abiy Ahmed

Externe

Premiul Nobel pentru Pace în 2019 a fost câştigat de Abiy Ahmed, prim-ministrul Etiopiei care a pus capăt războiului țării sale cu Eritreea, a informat vineri, 11 octombrie, Comitetul Nobel Norvegian, instituţia care acordă prestigioasa distincţie.

„Comitetul Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace premierului etiopian Abiy Ahmed pentru eforturile sale de a realiza pacea și cooperarea internațională și pentru inițiativa sa decisivă în a rezolva conflictul de la frontiera cu Eritrea”, a transmis reprezentanții Academiei.

Anul acesta au existat 301 de candidați la Premiul Nobel pentru Pace, dintre care 223 de persoane și 78 de organizații, potrivit site-ului nobelpeaceprize.org. Premiul Nobel pentru pace a fost acordat de 99 de ori, printre laureaţi numărându-se persoane, instituții sau organizații internaționale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.

În 2018, prestigiosul premiu a fost câştigat de către Denis Mukwege şi Nadia Murad pentru eforturile lor de a pune capăt folosirii violenţei sexuale ca armă de război. Ambii laureaţi au adus contribuţii cruciale la îndreptarea atenţiei şi combaterea acestor crime de război. Mukwege şi-a dedicat viaţa apărării victimelor, iar Murad este martora care a povestit abuzurile împotriva ei şi împotriva altor femei.

În testamentul său, Alfred Nobel (1833-1896) considera că premiul Nobel pentru Pace ar trebui să revină „aceluia care a acţionat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, iniţierea şi multiplicarea congreselor pentru pace”.

De-a lungul timpului, comitetul Nobel a lărgit acest concept pentru a premia artizanii unor acţiuni umanitare, apărători ai mediului înconjurător şi campioni ai luptei împotriva sărăciei.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *