klaus iohannis

Preşedintele a participat la prezentarea bilanțului Ministerului Public

Social

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la prezentarea bilanțului privind activitatea desfăşurată în 2018 de Ministerul Public, prezentat de procurorul General Augustin Lazăr.

La şedinţa de prezentare a raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2018, președintele a declarat că în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente
Presedintele Romaniei a transmis un mesaj de susţinere procurorilor, criticând, pe de altă parte, majoritatea parlamentară.

„2018 a fost un an plin, cu multe provocări în care subiecte legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică, să fie în topul agendei publice din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic într -un domeniu a cărei independenţa trebuie garantată. În anii 90, legiutorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de importantă deosebită de a reprezenta interesele generale ale societătii de a apară ordinea de drept. drepturile şi libertăţile cetăţenilor, Această misiune nu e una uşoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente.

Când tocmai persoane care au interese directe să scape de cercetări fac legi în justiţie, atunci însăşi temelia statului de drept e ameninţată. Din păcate, după aproape 30 de ani de la regastigarea libertăţii, în România încă există politicieni cu reflexe autoritare care se consideră îndreptăţiţi să îşi acorde privilegii”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat faptul că parlamentarii puterii au ignorat recomandările organismelor internaţionale, precum Comisia de la Veneţia sau ale raportului MCV al Comisiei Europene, despre care a spus că nu sunt facultative.

„Guvernul insistă în folosirea practicii abuzive a ordonanţelor de urgenţă, care produc efecte dintre cele mai profunde şi grave în interiorul sistemului de justiţie. Afectarea carierei procurorului şi judecătorului, tendinţa tot mai evidenţă de control politic asupra unor parchete, insistenţa de a spori puterile Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, în ciuda faptului că forurile europene au criticat sever înfiinţarea acesteia, toate acestea reprezintă motive serioase de îngrijorare. Transpunerea în legislaţia naţională a recomandărilor MCV, Comisiei de le Veneţia şi GRECO nu este facultativă. Statutul procurorul este sub asaltul unei autorităţi politice care doreşte supunerea profesiei.

În ciuda acestor lucruri, idealurile şi normele care va ghidează activitatea trebuie să rămână aliniate la valorile societăţii şi la valorile europene”, a afirmat preşedintele.

Preşedintele a precizat că magistraţii au un aliat puternic în societatea civilă.

Românii îşi doresc o ţară în care statul de drept să fie respectat. Rolul magistraţilor este unul esenţial pentru a avea o ţară mai sigură şi unde cei care încalcă legea nu scapă nepedepsiţi sunt repere importante.

Misiunea magistraţilor nu trebuie să fie perturbată, chiar dacă în ultima vreme presiunile s-au intensificat şi presiunile politice au devenit din ce în ce mai puternice. Aveţi un aliat puternic, societatea civilă, care a înţeles că justiţia nu poate progresa dacă nu este lăsată să îşi facă treaba”, a încheiat şeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *