Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr a prezentat bilanţul Ministerului Public pe 2018

Social

Procurorul general Augustin Lazăr a prezentat miercuri, bilanţul de activitate pe 2018 al Ministerului Public, unde a participat și preşedintele Klaus Iohannis. La bilanțul Ministerului Public, nu a fost însă prezent ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că a fost un an în care s-au exercitat presiuni mari asupra parchetelor, în care au continuat în avalanşă demersurile de modificare şi remodificare a legilor Justiţiei.

„A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în spacial asupra parchetelor. În acest context, procurorul general a fost pus în situaţia de a adopta, în numeroase rnduri, poziţii publice şi instituţionale în sensul apărării independenţei procurorilor”, a declarat Lazăr.

„În anul 2018, atenţia societăţii în ansamblu a fost concentrată asupra autorităţii judecătoreşti. Publicul a fost ţinut captiv într-o avalanşă de teme, subiecte de presă, dezvăluiri, iniţiative parlamentare, decizii judiciare şi extrajudiciare şi abordări publice care, în final, nu au făcut decât să arunce o anatemă a instituţiilor sistemului judiciar. Sub pretextul devoalării abuzurilor, modul de înfăptuire a actului justiţiei şi mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având ca scop lezarea prestigiului, a încrederii în misiunea socială şi a probităţii acesteia […] cu consecinţa inducerii artificiale a unei animozităţi asupra unui întreg corp profesional care îşi desfăşoară activitatea, sarcinile, cu onestitate şi în anonimat. A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în special asupra Parchetelor.

[…] Anul în care a continuat în avalanşă demersul de modificare şi remodificare a legilor justiţiei, a codurilor penale, cu impact asupra sistemului judiciar, în care care factorul politic a insistat şi a reuşit revocarea procurorului şef al DNA”, a declarat Augustin Lazăr la şedinţa de prezentare a raportului activităţii desfăşurate de Ministerul Public în anul 2018.

„A fost anul în care factorul politic a insistat și a reușit revocarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Apoi, contrar avizului negativ al CSM, a inițiat revocarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În tot acest climat, procurorii au continuat să își îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege”, a menționat Lazăr.

Anul trecut procurorii au avut de soluționat 1.753.540 cauze. Adică într-un context sensibil, aşa cum s-a văzut, Ministerul Public asaltat de o atmosferă neprietenoasă, puţin spus, a muncit mai eficace şi mai susţinut decât anul precedent, din care au fost soluționate 543.971 (cu peste 10.000 mai mult decât în 2017). Au fost emise 46.441 soluții de trimitere în judecată (cu 510 mai multe decât în 2017) privind 58.979 inculpați (din care 242 persoane juridice), a subliniat procurorul general.

Procurorul general a amintit în context despre îngrijorările partenerilor europeni în privinţa independenţei justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *