Presedintele Algeriei

Preşedintele Algeriei a demisionat

Externe

Preşedintele Algeriei, Abdelaziz Bouteflika a demisionat, după săptămâni întregi de demonstranţii împotriva sa şi după ce conducerea armatei a trecut de partea celor care i-au cerut să renunţe la funcţie.
Anunțul oficial a fost lansat de mass-media locală în seara zilei de marți, 2 aprilie.

Bouteflika a renunțat la un al cincilea mandat prezidențial.
Bouteflika a trebuit să înfrunte în ultimii ani probleme majore de sănătate. În 2013 a suferit un accident vascular cerebral care l-a forțat să continue tratamentul, de multe ori în străinătate (în special în Elveția). Astfel, aparițiile sale publice au devenit din ce în ce mai rare.

Cu toate acestea, el și-a depus candidatura pentru un al cincilea mandat prezidențial. Această decizie a declanșat protestele populației.

Anunţul demisiei a fost făcut printr-o declaraţie transmisă prin intermediul agenţiei de stat APS.

„Preşedintele Republicii, Abdelaziz Bouteflika, l-a notificat oficial pe preşedintele Consiliului constituţional în legătură cu decizia sa de a-şi încheia mandatul”, conform declaraţiei.

Televiziunea de stat a precizat că decizia este cu efect imediat.
Potrivit Constituţiei, preşedintele Senatului va asigura interimatul ca şef al statului până la noi alegeri.

Bouteflika, aflat la putere de 20 de ani, a renunţat deja la candidatura pentru al cincilea mandat, dată fiind opoziţia crecândă faţă de administraţia sa.

Armata algeriană a cerut şi ca preşedintele, în vârstă de 82 de ani, să fie declarat inapt pentru a-şi duce la îndeplinire îndatoririle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *