Preşedintele Ciprului a pledat la ONU pentru o reglementare paşnică şi o reunificare a insulei divizate

Externe

Preşedintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulides, a pledat, în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, pentru o reglementare paşnică şi o reunificare a acestei insule divizate de o jumătate de secol, potrivit AFP.

„Este demult timpul ca Naţiunile Unite să devină o forţă motrice pentru dialog, numind iniţial un emisar asupra problemei cipriote, pentru a pregăti terenul pentru reluarea negocierilor”, a pledat Christodoulides. „Naţiunile Unite şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au o responsabilitate prevăzută în Carta Naţiunilor Unite, de a acţiona drept catalizatori de pace în Cipru”, a insistat preşedintele cipriot.

Cipru este divizat printr-o linie de demarcaţie controlată de ONU, după ce armata turcă invadase, în 1975, o treime din teritoriul insulei, în nord, ca reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi-greci care doreau să alipească ţara de Grecia. Republica Turcă a Ciprului de Nord, autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia, este locuită de ciprioţi-turci şi de colonişti turci, în timp de Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, este populată de ciprioţi-greci, în partea de sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *