Preşedintele Klaus Iohannis ­- convorbirea telefonică cu preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski

Politica

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut marţi, 9 ianuarie 2024, o discuţie telefonică cu Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski.

Cu prilejul convorbirii, Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul ucrainean au avut un schimb aprofundat de opinii şi evaluări cu privire la situaţia de securitate din Ucraina şi din regiune, în special la Marea Neagră, iar Preşedintele României l-a asigurat pe Preşedintele Volodîmîr Zelenski de continuarea sprijinului ferm al ţării noastre pentru Ucraina. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat condamnarea de către România a recentelor atacuri brutale intensificate ale Rusiei asupra Ucrainei, în special asupra infrastructurii civile.

Preşedintele României şi Preşedintele Ucrainei au discutat şi despre dezvoltarea relaţiei bilaterale şi priorităţile în acest sens pentru anul 2024, în special proiectele transfrontaliere de interes reciproc şi dorinţa comună de a avansa substanţial în procesul de stabilire a unui Parteneriat Strategic între cele două ţări, conform deciziilor luate cu prilejul recentei vizite a Preşedintelui Volodîmîr Zelenski la Bucureşti, în octombrie 2023, şi conform Declaraţiei Comune semnate atunci de cei doi şefi de stat. În acest context, Preşedintele României a salutat progresele referitoare la recunoaşterea de către Ucraina a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, ca urmare a celor convenite de cei Preşedinţi în octombrie 2023, şi a subliniat importanţa respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a continuării unui dialog bilateral constructiv, transparent şi principial între cele două ţări pe toate dosarele de interes reciproc.

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul ucrainean au discutat şi despre sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei, Preşedintele României felicitând Ucraina pentru decizia istorică luată în luna decembrie 2023, în cadrul Consiliului European, de deschidere a negocierilor de aderare. Preşedintele Volodîmîr Zelenski a mulţumit în mod deosebit Preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul valoros şi susţinerea acordate de şeful statului român personal şi de România în atingerea acestui obiectiv.

Preşedintele României şi Preşedintele Ucrainei au discutat, de asemenea, despre parcursul euroatlantic al Ucrainei şi despre priorităţile la nivel aliat din acest an, precum şi despre continuarea sprijinului relevant pentru Ucraina, inclusiv în contextul pregătirii Summitului NATO de la Washington.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *