Președintele Klaus Iohannis – declarații înaintea participării la reuniunea Consiliului European

Politica

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 26 octombrie 2023, la Bruxelles, Regatul Belgiei, declarații de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale.
Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

“Bună ziua!
“Peste câteva minute va începe Consiliul de toamnă și avem o agendă complicată și de data aceasta. Voi menționa câteva subiecte care mie mi se par de o importanță mai mare.
Vom discuta, evident, despre războiul din Ucraina, și aici voi exprima clar nevoia de solidaritate cu Ucraina, nevoia de sprijin pentru Ucraina și, foarte mult, nevoia de atenție pentru Ucraina, fiindcă în ultima vreme, am observat cu toții, atenția este îndreptată mai mult spre Orientul Mijlociu, unde Israelul a fost atacat.
Noi trebuie să fim foarte aplicați și să înțelegem că Ucraina este lângă noi, este o țară care va deveni parte din Uniunea Europeană și trebuie să continuăm cu foarte multă hotărâre sprijinul pentru Ucraina.

A doua chestiune, evident, este Orientul Mijlociu, Israelul, care a fost atacat de Hamas. Aici lucrurile au devenit foarte complicate după atacul terorist pe scară largă. A început o etapă în care, din păcate, în plan umanitar s-a putut rezolva foarte puțin. Sunt în continuare și cetățeni de-ai noștri blocați în Gaza. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate acolo și este o situație care clar necesită o discuție aprofundată în Consiliu.
Avem însă și teme de-ale noastre, care sunt complicate, și le vom discuta astăzi. Tema probabil cea mai complicată, cum toată lumea poate să își imagineze, este cea legată de bani. Trebuie să rediscutăm bugetul multianual al Uniunii Europene. De când a fost aprobat acest buget, lumea s-a schimbat, au apărut crize peste crize, peste crize. Avem cele două războaie, în Ucraina și în Israel.

Avem nevoie de bani în plus. Atât de simplu este și nu cred că cineva poate să exprime această realitate altfel, lucru constatat de Comisie de mai multă vreme. Este însă complicat. Dacă se realocă bani, atunci proiectele în vigoare riscă să nu mai primească finanțare și așa ceva pentru mine este inacceptabil. Deci eu voi pleda clar pentru păstrarea banilor care au fost alocați pe coeziune, pe convergență, pe agricultură, și alte proiecte care sunt vitale pentru noi, însă e nevoie de soluții pentru finanțări suplimentare, de care avem foarte mare nevoie acum. Deci o discuție pe MFF, pe Cadrul Financiar Multianual, va avea loc și va fi foarte complicată.

Și, în fine, vom avea o discuție care mie mi se pare importantă, și pe migrație. Ne vom concentra mai degrabă pe aspectul extern al migrației și nu pe mișcările din interiorul Uniunii. După părerea mea, răspunsul aici este clar: granița exterioară a Uniunii Europene trebuie consolidată, lucru pe care noi, în România, l-am făcut demult. Deci, granița noastră este graniță externă a Uniunii și o protejăm foarte bine. Cum va decurge discuția pe migrație, vom vedea, fiindcă, în final, știți foarte bine că, prin grija unui stat membru, discuția pe migrație a fost legată de discuția pe Schengen. Din nefericire, fiindcă temele sunt principial diferite.

Mai sunt și alte teme care vor fi dezbătute și, în măsura în care ele vor fi foarte interesante sau importante pentru noi, voi reveni cu informații.”,a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *