Preşedintele  Klaus Iohannis va participa la Summitul Energiei Nucleare

Externe

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 21-22 martie 2024, la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de Regatul Belgiei, joi, 21 martie 2024, la Bruxelles, are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.

Evenimentul va oferi şefilor de stat şi de guvern participanţi ocazia de a-şi împărtăşi viziunea cu privire la rolul-cheie al energiei nucleare în atingerea neutralităţii climatice, securităţii energetice şi dezvoltării economice. În cadrul Summitului, liderii vor adopta o Declaraţie, prin care se reafirmă angajamentul ferm pentru susţinerea energiei nucleare ca parte a procesului global de limitare a schimbărilor climatice şi pentru crearea de condiţii favorabile sectorului nuclear prin promovarea inovaţiei tehnologice, educarea forţei de muncă şi mai ales lărgirea accesului la finanţare publică şi privată pentru energia nucleară.

Reuniunea Consiliului European va debuta pe 21 martie cu o întâlnire de lucru cu Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul căruia va avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia geopolitică şi provocările globale actuale, cu accent pe situaţia din Orientul Mijlociu.

Liderii UE vor aborda teme de actualitate de pe agenda europeană şi globală, precum situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, extinderea UE, situaţia din Orientul Mijlociu, fenomenul migraţiei, provocările din sectorul agricol european şi aspecte legate de viitoarea Agendă Strategică a UE.
Situaţia din Ucraina va fi discutată pe larg, cu accent pe continuarea sprijinului multidimensional, inclusiv a sprijinului militar, în urma acordului recent privind instituirea Fondului de Asistenţă pentru Ucraina în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace.

Preşedintele Klaus Iohannis va accentua faptul că România rămâne unul dintre susţinătorii fermi ai Ucrainei şi va pleda pentru continuarea acordării asistenţei pe toate dimensiunile, îndeosebi pe palier umanitar, militar şi în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene, atât timp cât va fi necesar.

Dimensiunea de securitate şi apărare europeană va reprezenta un subiect central în cadrul discuţiilor liderilor UE, în contextul publicării recente de către Comisia Europeană a Strategiei privind industria europeană de apărare şi a programului asociat de investiţii în apărare. Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că România va participa activ şi constructiv la efortul Uniunii privind consolidarea industriei europene de apărare.

Liderii UE vor avea o discuţie cu privire la extinderea Uniunii Europene, în lumina ultimelor evoluţii legate de prezentarea recentă de către Comisia Europeană a raportului de progres în privinţa Bosniei şi Herţegovina şi a actualizărilor privind progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova în procesul de aderare la UE. Preşedintele României va pleda pentru avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova, care au obţinut progrese remarcabile în condiţii extrem de dificile.

De asemenea, liderii europeni vor continua discuţiile pe marginea situaţiei din Orientul Mijlociu, pe fondul situaţiei umanitare tot mai grave din teren. Accentul va fi pus pe continuarea eforturilor UE privind sprijinul umanitar, pe identificarea de măsuri pentru a se evita escaladarea regională a conflictului şi pe continuarea cooperării cu toţi actorii internaţionali şi regionali relevanţi în vederea identificării unei soluţii sustenabile pe termen lung pentru conflictul din Orientul Mijlociu.

Totodată, vor fi abordate şi provocările din sectorul agricol european, în vederea identificării celor mai bune soluţii pe termen scurt, mediu şi lung, având în vedere importanţa sectorului agricol pentru securitatea alimentară şi autonomia strategică a UE.

Cu privire la viitoarea Agendă Strategică a Uniunii, liderii europeni vor avea un schimb de idei referitor la stadiul pregătirilor pentru finalizarea documentului, o dezbatere mai cuprinzătoare în acest sens urmând să aibă loc la următoarea reuniune a Consiliului European. Preşedintele Klaus Iohannis va menţiona importanţa obţinerii unui acord în vederea definitivării documentului până la finalul primului semestru al acestui an şi va exprima sprijinul României pentru continuarea reflecţiei în coordonatele stabilite la reuniunea de la Granada din 2023.

De asemenea, în cadrul Consiliului European este prevăzută şi o discuţie referitoare la progresele înregistrate pe toate dimensiunile de acţiune în domeniul migraţiei. România va evidenţia, în acest sens, contribuţia sa substanţială la protejarea frontierei externe a UE, inclusiv prin continuarea proiectului pilot derulat împreună cu Comisia Europeană la frontiera cu Serbia.

În cadrul Summitului Euro în format extins va fi discutată situaţia economică a Uniunii Europene, liderii urmând să aibă discuţii cu privire la coordonarea politicilor în domeniu, în vederea creşterii rezilienţei economiilor europene. Totodată, liderii vor mai aborda şi aspecte legate de avansarea Uniunii pieţelor de capital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *