Preveza – orașul aristocratic al Greciei

Lifestyle Travel

Preveza este un oraș pitoresc și fermecător din Grecia, cu vedere la Marea Ionică, o destinație ideală pentru cei care preferă să aibă o vacanță relaxantă la plajă, dar în același timp își doresc să descopere cultura locală.
Plajele sale se întind de-a lungul coastei, unde: golfuri, peninsule, plaje nisipoase, zone stâncoase și păduri de pini se schimbă armonios creând un peisaj idilic.

Cu o istorie lungă și interesantă, Preveza se poate lăuda, astăzi cu un port de agrement foarte drăguț, înconjurat de clădiri tradiționale, unde veți putea admira un amestec unic de arhitectură modernă și clasică, o promenadă aerisită și relaxantă și un centru istoric vechi și plin de farmec.

Caracteristic pentru Preveza, și o atracție turistică deosebită este tunelul subacvatic pe drumul spre Lefkada și centrul Greciei, care permitea traversarea golfului fără a folosi un feribot.
Orașul a fost fondat la sfârșitul secolului al XII-lea, după devastarea Nikopolisului, iar astăzi este centrul activității financiare și administrative. Se pot vizita monumentele împrăștiate pe toată întinderea sa, bisericile bizantine și castelele construite de venețieni și otomani.

În trecut, Preveza a fost înconjurată de forturi, multe dintre ele fiind acum distruse. Însă, în spatele centrului său istoric au rămas trei castele – Kastro Agios Andreas, Kastro Agios Georgios și Kastro Pantokratoras, toate construite în secolul al XIX-lea, care amintesc de istoria zbuciumată a orașului pe unde a trecut o succesiune de dominații, de la otomani la venețieni, greci, italieni și chiar germani. Primele două sunt situate în apropierea portului de agrement, în timp ce Kastro Pantokratora se află pe partea opusă a portului.

Nu ratați catedrala Agios Charalambos, restaurată în 1793, care în interior păstrează icoane splendide și sculpturi de culoare aurie și turnul clopotniță adiacent bisericii datând din 1752.
De asemenea, orașul vă va surprinde prin grația și modernitatea sa, în timp ce vă plimbați pe esplanada de la marginea mării, unde veți găsi clădiri neoclasice cafenele, restaurante și taverne. În centrul pietonal veți găsi la fiecare colț: librării, ceainării în stil bélle-epoque, mese în aer liber pline de gustări tentante, baruri confortabile, restaurante și studiouri fotografice de ultimă generație.
După atâtea vizite, faceți o pauză de relaxare pentru a vă bucura de frumusețea plajei Alonaki, care se află la aproximativ 4 kilometri de centrul orașului și este ușor accesibilă atât cu mașina, cât și cu o plimbare pe jos, care durează puțin peste douăzeci de minute.

O altă plajă – Kiani Akti, este spațioasă și oferă multă umbră naturală. Este una dintre plajele preferate de părinții cu copii. Este bine organizată , cu umbrele de soare și șezlonguri. Există dușuri, vestiare, toalete, plasă de volei, cafenele și baruri moderne pe plajă.
Dtorită poziției strategice în care este situat, orașul oferă vizitatorilor săi posibilitatea de a organiza excursii în zonele înconjurătoare, cum ar fi Lefkada, cu plajele sale printre cele mai frumoase din Grecia. Totodată, cu feribotul puteți ajunge și pe insulele Paxos și Poseidon.
În ceea ce privește gastronomia, bucătăria este plină de culoare, bogată în fructe și legume, fructe de mare și mâncăruri tipice tradiției mediteraneene, caracterizată printr-un amestec delicios de ulei de măsline, usturoi și ierburi, satisfacând toate cerințele dietetice.

Felurile de mâncare sunt un amestec al mirosurilor și aromelor teritoriului. Carnea de miel este cea mai răspândită și apreciată, dar și carnea de vânat precum iepurele sau mistrețul sunt foarte prezente în bucătărie.
Datorită poziției sale cu vedere la coastă, Preveza este patria pescuitului. Peștele și fructele de mare sunt pregătite la grătar sau amestecate în supe consistente cu vin alb și roșii. La numeroasele reustaurante și taverne vă puteți bucura de o gustare și de câteva specialități locale, cum ar fi ” mezedes ” si ouzo, sau delicioasa salată grecească cu roșii proaspete, castraveți, măsline și brânză feta.
De asemenea, piețele sunt pline de fructe și legume colorate și gustoase, care devin și ele protagoniste ale bucătăriei pe care o veți găsi în restaurante.

În ceea ce privește cazarea, în Preveza și în împrejurimi veți găsi hoteluri frumoase, iar prețurile de cazare sunt puțin mai mici decât în alte orașe. Cel mai mare număr de turiști din Preveza sunt greci și oaspeți din țările scandinave.

Cele mai calde luni pentru a vizita Preveza sunt iulie și august, mai și octombrie.
Preveza are un aeroport internațional, situat în localitatea Aktion, care deservește și Lefkada. În plus, există legături maritime între Preveza și insula Paxos.
Aeroportul Aktion se află la 3 km de Preveza, unde găsiți și transport ușor disponibil pentru a ajuge la destinație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *