Prima întâlnire între oficialii SUA și talibani

Externe

Prima întâlnire directă între înalţi oficiali americani şi talibani a avut loc după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan. Partea americană a subliniat că regimul de la Kabul va fi judecat după fapte, nu doar după declaraţii, iar întâlnirea a fost catalogată drept sinceră şi profesionistă, a anunțat Washingtonul, transmite Reuters.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat American, discuţiile de la sfârşitul săptămânii care au avut loc la Doha, în Qatar, s-au concentrat asupra preocupărilor privind securitatea, terorismul şi transferul în siguranţă a cetăţenilor americani, afgani şi de alte naţionalităţi, precum şi asupra situaţiei drepturilor omului, inclusiv participarea semnificativă a femeilor şi a fetelor la toate aspectele societăţii afgane. Cele două părţi au discutat, de asemenea, şi despre asistenţa umanitară a SUA pentru poporul afgan.

Ministrul de externe interimar al Afganistanului a declarat pentru Al Jazeera că reprezentanţii talibani au cerut în discuţiile cu partea americană ridicarea interdicţiei impuse rezervelor băncii centrale afgane. O altă prioritate viza obţinerea asigurării din partea talibanilor a respectării în continuare a angajamentului de a nu permite Afganistanului să redevină un focar pentru Al-Qaida sau alte grupări extremiste.