Muhammadu Buhari

Președintele Nigeriei – Muhammadu Buhari a fost reales

Externe

Actualul președinte al Nigeriei, Muhammadu Buhari, a fost reales pentru al doilea mandat la alegerile sâmbătă, 23 februarie. Buhari, după cum a anunțat Comisia Electorală a țării (INEC), a obținut majoritatea voturilor și cel puțin 25% din preferințele exprimate în 24 din cele 36 de state ale Nigeriei, ambele criterii necesare pentru a deveni președinte.

Principalul rival al său, fostul vicepreședinte Atiku Abubakar al Partidului Popular Democrat (PDP), a respins rezultatul alegerilor, declarând că, Comisia Electorală ar fi amânat în mod deliberat votul – inițial programat pentru 16 februarie – pentru a permite falsificarea numărului de preferințe exprimate în favoarea lui Buhari.

Buhari, un fost general, în vârstă de 76 de ani, care înainte de revenirea Nigeriei la democrație făcea parte dintr-un guvern militar, ar fi obținut aproximativ 15 milioane de voturi, în timp ce Abubakar, aproximativ 11 milioane. Prezența, la vot, comparativ cu alegerile din 2015, a fost mai mică.

În Lagos, cel mai mare oraș și principalul centru economic al țării, prezența la vot a fost de 18%. În general, cea mai mică participare a fost înregistrată în rândul tinerilor, care reprezintă și majoritatea electoratului. Printre explicații se numără nemulțumirea pe scară largă din ultimii patru ani, față de președinte și guvern și, faptul că votul a fost amânat cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor: atunci când oficialii au amânat alegerile, mulți alegători care au făcut deplasări lungi pentru a merge la vot, pur și simplu au renunțat și au plecat acasă.

De asemenea, votul pentru membrii ai Ansamblului Național a fost amânat pentru data de 9 martie.

Mahmood Yakubu, președintele Comisiei Electorale, a transmis că decizia a fost luată în urma „analizei atente a planului operațional” al alegerilor, pentru a asigura „alegeri libere, corecte și credibile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *