Proiect USR pentru un aer mai curat: staţii de monitorizare la gropile de gunoi

Politica

Operatorii de depozite de deşeuri vor fi obligaţi să instaleze staţii de monitorizare a calităţii aerului la gropile de gunoi, potrivit unui proiect de lege depus de parlamentarii USR Diana Buzoianu şi Aurel Oprinoiu. Totodată, operatorii vor fi obligaţi să publice datele live, 24 de ore din 24, astfel încât orice persoană interesată să poată vedea cum este aerul pe care îl respiră.

„Oamenii ne scriu că trăiesc un coşmar, că nu pot deschide geamul propriei case din cauza mirosului. Sunt mii de români în această situaţie dramatică. Prin acest proiect de lege, ne propunem să asigurăm dreptul tuturor la un aer curat. Vrem să spunem stop practicilor ilegale care îmbolnăvesc mii de români”, declară deputata USR Diana Buzoianu, iniţiatoare a proiectului şi vicepreşedintă a Comisiei de mediu din Camera Deputaţilor.

Multe dintre gropile de gunoi care nu funcţionează legal în România şi care fac viaţa un calvar pentru comunităţi întregi scapă printre degete autorităţilor pentru că, astăzi, nu sunt monitorizate constant.
„Ne confruntăm cu o realitate dură, aceea a prezenţei la nivelul întregii ţări de depozite neconforme de deşeuri. Depozitele în speţă generează mirosuri neplăcute, dar dincolo de aspectele superficiale, generează emisii periculoase pentru sănătatea locuitorilor din zonă, precum emisii de metan şi de hidrogen sulfurat. Este datoria noastră să luptăm pentru un mediu mai sănătos, mai curat şi mai verde”, afirmă senatorul USR Aurel Oprinoiu, preşedintele Comisiei de mediu din Senat.

Proiectul USR modifică OG 2/2021 privind depozitarea deşeurilor, în sensul stabilirii obligaţiei operatorului depozitului de deşeuri de a asigura monitorizarea permanentă a calităţii aerului şi de a transmite şi raporta, în timp real, prin mijloace electronice accesibile publicului larg, rezultatele monitorizării calităţii aerului. Neîndeplinirea obligaţiei va fi sancţionată cu amendă şi cu suspendarea desfăşurării activităţii până la asigurarea monitorizării permanente a calităţii aerului.
Proiectul de lege a fost elaborat împreună cu George Gârbacea, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

„Beneficiile acestei iniţiative sunt multiple: de la asigurarea unui mediu mai sănătos şi protejarea sănătăţii publice, la informarea şi responsabilizarea comunităţilor locale. Împreună, prin această iniţiativă, putem face un pas semnificativ spre un viitor în care aerul pe care îl respirăm este mai curat, iar impactul depozitelor de deşeuri asupra mediului nostru este minimizat. Este un angajament pe care îl facem nu doar pentru noi, ci şi pentru generaţiile viitoare, demonstrând că prin colaborare, transparenţă şi acţiuni concrete, putem face o diferenţă reală în lupta împotriva poluării aerului şi pentru protejarea mediului înconjurător”, declară George Gârbacea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *