oug7

Protestul profesorilor și studenților față OUG 7

Social

Mai mulți studenți și profesori au ieșit joi în stradă să protesteze față de OUG 7, alăturându-se magistraților. Aceștia s-au adunat în fața Facultății de Litere din Capitală.

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a anunțat de miercuri că instituția de învățământ susține protestele magistraților. „O condiție esențială pentru democrație o reprezintă corecta funcționare a statului de drep”, a afirmat rectorul.

„Credința în valorile civice liberale, în independența justiției față de puterea executivă și politică, garanțiile constituționale pentru ca magistrații să poată acționa fără nicio ingerință politică neprincipială, toate acestea sunt parte a etosului democratic, un pilon al unei societati libere și a domniei legii într-un stat de drept.

Conducerea Universității din București a luat act de inițiativele unor cadre didactice și ale organizației studențești- ASD- din cadrul Facultății de Drept de a formula public o poziție avizată față de reglementările din ultimii doi ani referitoare la administrarea justiției în România, în special față de recenta OUG nr. 7/2019. Nu în ultimul rând, a luat act de acțiunile de solidarizare inițiate de cadre didactice și studenți din cadrul mai multor facultăți ale Universității din București.

Consecventă atitudinii sale de delimitare a activității academice față de ingerințele politice de orice fel, Universitatea din București consideră totodată că problema respectării normelor statului de drept, a asigurării independenței justiției implică angajamentul civic al tuturor cetățenilor responsabili.

Corecta funcționare a statului de drept este o condiție esențială pentru democrație, pentru protecția drepturilor cetățenilor împotriva acțiunilor arbitrare ale politicului în justiție, acțiuni ce pot perturba grav scara de valori a întregii societăți, atașamentul acesteia față de dreptate, echitate, corectitudine, cinste, responsabilitate.

Ne exprimăm, așadar, solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019 și stoparea măsurilor care pun sub semnul întrebării bunul mers al justiției în România”, a transmis Mircea Dumitru pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *