PSD anunță că va opri tentativa USR de privatizare mascată a sistemului public de sănătate

Politica

PSD se va opune categoric tentativei USR de a drena banii din sistemul asigurărilor sociale de sănătate către clientela de partid.

După ce a irosit 1 miliard de euro din bugetul Sănătăţii pe achiziţii supradimensionate de vaccinuri COVID-19, USR vrea să dea încă o lovitură grea sistemului public de sănătate din România. Aşa-zisul „Pilon II pentru Sănătate” propus cu surle şi trâmbiţe de USR este, în realitate, o tentativă ticăloasă de privatizare mascată a sistemului social de asigurări de sănătate, în beneficiul unei clientelei de partid.

Propunerea legislativă a USR subminează sistemul public de sănătate şi posibilitatea celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale corespunzătoare. Aşa-numita libertate de a alege o firmă privată de asigurări medicale se aplică doar celor care îşi vor permite să plătească diferenţa dintre cei 165 de lei direcţionaţi din CASS şi valoarea totală a asigurării private. Pentru cea mai mare parte a populaţiei, proiectul USR înseamnă mai puţine servicii medicale, ca urmare a scăderii finanţării din sistemul public de sănătate.

Prin această propunere legislativă USR calcă în picioare conceptul de solidaritate socială, care presupune coeziune şi ajutor reciproc între membrii societăţii. Mai mult, ignoră un lucru elementar, care este demonstrat de realitatea din unităţile spitaliceşti de stat: cazurile grave sunt tratate/gestionate de sistemul public. Conform Art. 1 din Constituţie, România este „stat social”, în care sănătatea nu este o marfă tranzacţionată contra cost, ci un drept fundamental, garantat pentru toţi cetăţenii români. Comunicat de presă – PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *