PSD inițiază un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze

Politica

PSD va depune în perioada următoare un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici.

Proiectul prevede că statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final. Banii pentru compensare vor veni dintr-un fond în care se vor duce jumătate din profiturile producătorilor de energie si gaze, precum și de la bugetul de stat.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele partidului, Mihai Tudose.
“PSD va depune astăzi sau mâine un proiect de lege privind plafonarea preţurilor la energie în România. Principiile de bază sunt următoarele:

plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de bugetul de stat o parte şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat”, a declarat Mihai Tudose.

În proiectul de lege se precizează că plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici.

“Având în vedere creşterea exagerată a preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, care afectează un număr foarte mare de consumatori, preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici. Plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici şi se stabileşte prin Ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi”, se arată în proiect.

Documentul mai menţionează că se constituie Fondul naţional pentru compensarea pierderilor la furnizori şi a compensării cu până la 50% a diferenţei de preţ înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici, iar finanţarea Fondului se asigură din taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică şi gaze naturale precum şi de la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *