vladimir putin

Putin vizitează teritoriile ocupate din Ucraina

Actualitate

Președintele rus Vladimir Putin vizitează locurile ”crimelor” sale în Ucraina, a denunţat marţi Kievul, după ce Kremlinul a anunţat o vizită surpriză efectuată de preşedintele rus în regiuni ocupate din sudul şi estul Ucrainei, potrivit AFP.

Această călătorie „este un “turneu special” al autorului uciderilor în masă în teritoriile ocupate şi devastate pentru ca să se bucure de aceste crime” comise de forţele ruse, a declarat pe Twitter Mihailo Podoliak, un consilier al preşedinţiei ucrainene. După ce vizita lui Putin a fost făcută publică marţi, oficialii ucraineni au declarat că forţele ruse au bombardat piaţa centrală din Herson, rănind şase persoane.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat luni cartierul general a două unităţi de trupe care luptă în regiunile ucrainene Herson (sud) şi Lugansk (est), anexate de Rusia în septembrie anul trecut, unde s-a interesat de situaţia de pe fronturile din sud şi est, a anunţat Kremlinul, citat de EFE.

„Comandantul suprem al forţelor armate ale Federaţiei Ruse a vizitat cartierul general al grupului ‘Dniepr’ (‘Nipru’) pe direcţia Herson”, a precizat preşedinţia rusă într-un comunicat laconic pe site-ul său despre prima vizită a lui Putin în regiune în cele aproape 14 luni de campanie militară în Ucraina.
Trupele ruse controlează doar parţial regiunea Herson, retrăgându-se de pe o treime din nordul regiunii în noiembrie anul trecut. Putin a vizitat de asemenea Mariupol, în estul regiunii Doneţk, la 19 martie.

Totodată, Kremlinul a comunicat şi despre vizita lui Putin la „cartierul general al unităţii ‘Vostok’ (‘Est’) a Gărzii Naţionale din Republica Populară Lugansk”. Este, de asemenea, prima deplasare a lui Putin în această regiune ucraineană.
Potrivit Kremlinului, la cartierul general al grupului „Dniepr”, preşedintele rus a ascultat informări din partea comandantului forţelor aeropurtate, general-colonelul Mihail Teplinski, a comandantului Grupului ”Dniepr”, general-colonelul Oleg Makarevici, şi a altor şefi militari.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că vizita lui Putin la Herson şi Lugansk a avut loc luni, 17 aprilie, şi a fost legată de dorinţa preşedintelui ”de a primi informaţii operative pe teren” despre desfăşurarea campaniei militare în Ucraina.

„Acum, preşedintele vizitează din ce în ce mai des noile regiuni” ale Rusiei, a spus Peskov. Potrivit agenţiei oficiale de presă TASS, Putin a cerut informaţii despre situaţia din zonele Herson şi Zaporojie. La cartierul general al grupului ”Vostok” din Lugansk, Putin a ascultat rapoarte de la general-colonelul Aleksandr Lapin şi de la alţi comandanţi de rang înalt despre situaţia de pe acest front. Regiunea Lugansk este controlată aproape sută la sută de Rusia, spre deosebire de regiunea vecină Doneţk, unde a cucerit aproape jumătate din teritoriu şi unde singurele sale ofensive se desfăşoară în prezent în oraşele Bahmut, Avdiivka şi Mariinka.

Cu această ocazie, preşedintele rus i-a felicitat pe militari cu ocazia Paştelui ortodox şi le-a oferit copii ale unei icoane religioase care a aparţinut, a spus el, ”unuia dintre cei mai de succes miniştri ai apărării din Imperiul Rus”, a spus el. Ulterior, Kremlinul a precizat că este vorba de ministrul Piotr Vannovski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *