erdogan-alegeri

Recep Erdogan – Nu ar fi înțelept ca Rusia să invadeze Ucraina

Externe

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu ar fi înţelept ca Rusia să lanseze un conflict militar în Ucraina și a făcut apel la dialog. El a spus că, în acest caz, Turcia va face ceea ce este necesar ca membru NATO, transmite Reuters.

Într-un interviu la postul de televiziune NTV, preşedintele Erdogan a spus că l-a invitat pe omologul rus Vladimir Putin în Turcia în baza unei propuneri de a găzdui ambele părţi pentru o soluţie diplomatică şi o cale spre pace. El a adăugat că aşteaptă un răspuns din partea Moscovei.

Erdogan a mai spus că este nevoie de un dialog cuprinzător, care să abordeze unele din preocupările de securitate ale Rusiei, explicându-i-se în acelaşi timp Moscovei că unele din cererile sale nu sunt plauzibile.
„Sper că Rusia nu va recurge la un atac armat sau nu va ocupa Ucraina. Un astfel de pas nu va fi un act înțelept pentru Rusia sau regiune”, a spus Erdogan.

Ankara are legături bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, dar se opune politicilor ruse din Siria și Libia, precum și anexării peninsulei Crimeea în 2014. În timp ce cooperează cu Rusia în domeniul apărării și energiei, Ankara a vândut și drone sofisticate Ucrainei, ceea ce a supărat Moscova.

„Repet, suntem gata să facem tot ce este necesar și le-am transmis aceste mesaje președintelui Putin și președintelui (Volodymyr) Zelenski. Cred că ambele țări sunt conștiente de sinceritatea și buna intenție a Turciei”, a spus Erdogan.

Criza ar trebui rezolvată „evitând folosirea forței”, a adăugat el. „Sperăm că inițiativa NATO va avea succes în acest sens”.

Turcia a prezentat pentru prima dată oferta de mediere în noiembrie. Săptămâna trecută, surse diplomatice au declarat că atât Rusia, cât și Ucraina sunt deschise ca Turcia să joace un rol în rezolvarea crizei.
Erdogan a spus că va discuta cu Zelenski în timpul unei vizite pe care o va face în Ucraina la începutul lunii februarie pentru a discuta despre criză și că se va întâlni sau îl va suna în curând pe Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *