Igor Dodon

Republica Moldova – Igor Dodon suspendat din funcția de președinte

Externe

Curtea Constituțională l-a suspendat duminică pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a dizolvat Parlamentul și a permis declararea alegerilor anticipate. Data scrutinului a fost stabilită pe 6 septembrie.
Potrivit deciziei CC, președinte interminar este premierul democrat Pavel Filip.

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”, se arată în decizia Curții Constituționale.

Preşedintele suspendat, Igor Dodon spune că urmează să se adreseze comunităţii internaţionale pentru a deveni intermediari în procesul de transmitere paşnică a puterii. În acelaşi timp, şeful statului îndeamnă cetăţenii să nu se lase provocaţi de manifestanţii care vor participa astăzi la acţiunile stradale ale Partidului Democrat.

„Ieri am arătat că noi, cetăţenii Republicii Moldova cu opinii diferite asupra politicii interne şi externe, putem să ne unim de dragul unui scop comun: eliberarea Moldovei de regimul dictatorial criminal. Este important să nu oprim presiunea noastră şi să continuăm lupta” a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

„Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenţionează să transmită pe cale paşnică puterea majorităţii parlamentare legitime şi guvernului legal. Şi aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament şi noul guvern format au fost susţinute de majoritatea cetăţenilor şi au fost recunoscute de partenerii noştri externi din Vest şi din Est.

În această situaţie, noi nu avem o altă soluţie decît să ne adresăm comunităţii internaţionale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere paşnică a puterii şi/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent şi ieşirea la proteste paşnice.

Sînt convins că procesul este lansat şi nu există cale de întoarcele. Trebuie să mergem pînă la final. Noi nu vom face cale întoarsă. Cu privire la acţiunile stradale de astăzi, organizate de Partidul Democrat, vă îndemn pe toţi să rămîneţi acasă, alături de cei apropiaţi. Nu vă lăsaţi intimidaţi şi provocaţi de reprezentanţii lui Plahotniuc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *