Bogdan Aurescu

Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE

Politica

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 13-14 ianuarie 2022, la reuniunea informală (de tip Gymnich) a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care se va desfăşura la Brest (Franţa), organizată de Preşedinţia franceză a Consiliului UE, informează MAE într-un comunicat.

“Agenda de discuţii include situaţia de securitate în Vecinătatea Estică a UE, relaţiile UE-China, evoluţiile din Mali. Înaintea reuniunii, va avea loc un dejun de lucru comun al miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre UE privind Busola Strategică. Discuţiile privind Busola Strategică au loc în continuarea reuniunii comune a miniştrilor de externe şi cei ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene din 15 noiembrie 2021.

De asemenea, miniştrii europeni de externe vor participa la un dejun informal la care vor fi invitaţi Macky Sall, preşedintele Republicii Senegal şi preşedinte al Uniunii Africane în perioada 2022-2023, şi Moussa Faki Mahamat, preşedintele Comisiei Uniunii Africane. Principalul subiect abordat va fi pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană, prevăzut pentru februarie 2022.

Ministrul Bogdan Aurescu va saluta evoluţia documentului privind Busola Strategică către o abordare comună a Politicii Comune de Securitate şi Apărare, conform principiilor Strategiei Globale a UE din 2016. Va sublinia necesitatea unei reflectări adecvate în document a situaţiei actuale de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv din regiunea extinsă a Mării Negre, a necesităţii soluţionării conflictelor prelungite din regiune, precum şi a unei discuţii aprofundate în ceea ce priveşte capacitatea de intervenţie rapidă a UE, cu luarea în considerare a necesităţii asigurării deplinei complementarităţi cu NATO şi evitarea oricărei duplicări cu această organizaţie, şi consolidarea instrumentelor pentru combaterea ameninţărilor hibride.Abordarea situaţiei de securitate în Vecinătatea Estică are loc în contextul deteriorării mediului de securitate în regiune. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta evaluarea României asupra evoluţiilor recente şi va reitera mesajele privind importanţa păstrării unităţii UE şi a menţinerii politicii de adoptare de măsuri ferme şi credibile de descurajare a Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienţei Ucrainei şi a partenerilor din Vecinătatea Estică. Va evidenţia necesitatea întăririi parteneriatelor UE-SUA şi UE-NATO, precum şi susţinerea implementării concluziilor Consiliului European din iunie 2021 referitoare la politica UE faţă de Rusia.

Relaţiile UE-China vor fi discutate cu obiectivul de a identifica modalităţi de evoluţie a acestora în actualul context. Şeful diplomaţiei române va reaminti valabilitatea abordării multifaţetate a UE din Comunicarea Comună „EU-China: A Strategic Outlook” din martie 2019, dar şi importanţa poziţionării UE în baza valorilor fundamentale ale dreptului internaţional, democraţiei şi drepturilor omului.
În contextul recentului summit extraordinar al Comunităţii Economice a Statelor Vest Africane (ECOWAS) din 9 ianuarie 2021, va avea loc o discuţie privind evoluţiile din Mali. Ministrul de externe român va evidenţia necesitatea menţinerii presiunii internaţionale asupra acestei ţări pentru respectarea calendarului electoral asumat şi evitarea acţiunilor care ar putea afecta relaţia UE-Mali în ansamblu sau situaţia de securitate în regiune. În acest cadru, va reaminti angajamentele României în regiune, inclusiv decizia de participare la misiunea Takuba.

În cadrul dejunului informal, va avea loc un schimb de opinii cu reprezentanţii Uniunii Africane pe tema modalităţilor de consolidare a legăturilor strategice UE-UA, în baza unor priorităţi comune precum prosperitatea, securitatea şi mobilitatea şi în pregătirea Summitului UE-UA din februarie 2022. Ministrul de externe Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa unui Summit cu rezultate concrete, care să reflecte viziunea comună despre viitorul relaţiilor UE-Africa” se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *