Olimpiada Europeană de Matematica

România – patru medalii la Olimpiada Europeană de Matematica pentru Fete

Social

Lotul feminin de matematică al Romaniei a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz la cea de-a VIII-a editie a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO), care se desfașoară la Kiev, în perioada 7-13 aprilie.

Medalia de aur a fost cucerită de Alexandra Timofte, clasa a XI-a, la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Bucuresti, deținatoare a încă trei distincții la aceasta competiție: medalie de aur în 2018 și medalii de argint în 2016 și 2017, informează un comunicat de presă al Ministerului Educației.

Amina Abu Shanab, clasa a X-a, și Diana Tolu, clasa a IX-a, ambele eleve ale Liceului Teoretic Internațional de Informaticădin București, au fost medaliate cu argint. Amina Abu Shanab a obținut același premiu și anul trecut, la Florența.

Medalia de bronz i-a revenit Ioanei Popescu, clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Şcoala Europeană” din Bucureşti.

Lotul României a fost condus și însoțit de profesorii: Mihail Bălună, profesor la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București și Anca Băltărigă, profesor la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală.

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internațională de Matematică, cu două probe scrise, susținute în două zile consecutive. Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste până în 20 de ani.

EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa școlară clasică, spune Ministerul.

Obiectivul EGMO pe termen lung este creșterea numărului de fete în echipele participante la Olimpiada Internațională de Matematică, dar și în facultățile de profil.

Ministerul Educației precizează că, “deși aflată doar la a ediția a VIII-a, competiția a influențat pozitiv interesul pentru matematică, numărul fetelor admise în facultățile de matematică din diverse țări crescând semnificativ“.

Alte obiective urmărite sunt promovarea tinerelor cercetătoare și sprijinirea schimbului cultural și interdisciplinar între adolescentele din țările participante, precizează instituția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *