România va organiza în premieră un Campionat European de ciclism

Sport

De curând, Cătălin Sprinceană, Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, a semnat împreună cu Enrico della Casa, preşedintele Uniunii Cicliste Europene, contractul pentru organizarea primului Campionat European de ciclism organizat vreodată în România!

Federaţia Română de Ciclism anunţă organizarea Campionatului European de Mountain Bike pentru probele XCO (Cross Country Olimpic), XCR (Cross Country Team Relay) şi XCC (Cross County Short Track) pentru categoriile Elite, U23 şi Juniori, între 8-12 Mai 2024, la Cheile Grădiştei, în judeţul Braşov.

Cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris şi cu doar câteva zile înaintea închiderii calificărilor pentru acestea, România va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente de Mountain Bike din 2024, care va aduce la start cei mai puternici rideri din întreaga Europă. Printre aceştia se numără şi Vlad Dascălu, care va încerca să îşi apere titlul european obţinut în acest an, dar şi Ede Molnar, proaspăt campion european la XCE (Cross Country Eliminator).

Enrico della Casa, preşedintele Uniunii Cicliste Europene a declarat la semnarea contractului pentru organizarea primului Campionat European de ciclism în România următoarele:
‘Acordarea rolului de organizare a unor evenimente sportive atât de importante precum Campionatele Europene de Mountain Bike presupune o evaluare riguroasă a organizaţiilor sportive care îşi depun candidaturile de către Union Européenne de Cyclisme; din aceste considerente, nu am avut îndoieli în faza de atribuire. Va fi un eveniment care va aduce, fără îndoială, numeroase beneficii zonei gazdă, în acest caz încântătoarei locaţii a Cheile Grădiştei cu istoria, tradiţiile şi excelentele sale gazde. Campionatele Europene de MTB, care vor avea loc cu mai puţin de trei luni înainte Jocurile Olimpice de la Paris, vor atrage atenţia presei şi a fanilor de pe tot continentul şi nu numai, promovând ciclismul şi zona geografică în sine. Acoperirea televizată de către Eurovision, un important radiodifuzor european, va contribui la răspândirea evenimentului la o audienţă largă. Mulţumesc Federaţiei Române de Ciclism şi Preşedintelui Alexandru-Cătălin Sprinceana, proprietarului complexului turistic Cheile Grădiştei şi Agenţiei Naţionale pentru Sport pentru că fac posibilă organizarea Campionatelor Europene de MTB 2024 şi pentru contribuţia lor la succesul evenimentului.’

În organizarea acestui eveniment de amploare se vor implica nume importante din Mountain Biking-ul românesc, precum Tudor Oprea, coordonatorul Lotului Naţional de Mountain Bike, reprezentant al României la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, dar şi organizatorul Triadei MTB, din rolul de Project Manager şi Răzvan Jugănaru, multiplu Campion Naţional la ciclism, fondatorul şcolii de Mountain Bike MTB Academy şi organizatorul evenimentelor din calendarul Riders Club, printre care şi Carpathian MTB Epic, concurs pe etape organizat în trecut tot la Cheile Grădiştei, din rolul de Course Director. Celor doi li se va alătura şi Cătălin Sprinceană, având un dublu rol, atât acela de Preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism, cât şi cel de organizator direct, prin experienţa de organizare acumulată în ultimii 12 ani.
Partenerii Campionatului European de Mountain Bike 2024 sunt: Agenţia Naţională pentru Sport, Auchan România, Cheile Grădiştei, toate acestea sub patronajul Uniunii Cicliste Europene (UEC).

Federaţia Română de Ciclism trage linie la finalul anului 2023, după un sezon plin şi fructuos atât pentru sportivi, cât şi pentru organizatorii de evenimente. Până în prezent, Federaţia Română de Ciclism se poate mândri cu doi Campioni Europeni la disciplina Mountain Bike, Vlad Dascălu la Cross Country Olympic şi Ede Molnar la Cross Country Eliminator, alături de alte 18 titluri de Campioni Balcanici şi 11 titluri de Vicecampioni Balcanici.

Mai mult decât atât, ţara noastră a găzduit în 2023 Campionatul Balcanic de Downhill şi pe cel de Mountain Bike XCO.
Comunicat de presă – Federaţia Română de Ciclism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *