Ministerul Afacerilor Externe

România va suspenda operaționalizarea Tratatului privind Forțele Armate Convenționale

Politica

În contextul Declarației Consiliul Nord-Atlantic privind răspunsul Aliat referitor la retragerea Rusiei din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (TCFE), prezentată marți, 7 noiembrie 2023 (https://www.mae.ro/node/63302), România va suspenda, împreună cu Aliații care sunt state părți la TCFE, operaționalizarea Tratatului atât timp cât este necesar, în conformitate cu normele de drept internațional.

În urma consultărilor inițiate la nivel Aliat în 9 iunie 2023, a rezultat faptul că respectarea acestui Tratat doar de către Aliații care sunt state părți este nesustenabilă.

Această evoluție constituie un răspuns la decizia Rusiei de a se retrage din Tratat și la războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, contrar obiectivelor documentului care a constituit timp de decenii unul din elementele de bază ale arhitecturii de securitate în spațiul euro-atlantic. Rusia continuă să submineze ordinea internațională bazată pe reguli, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki, a obiectivelor și principiilor Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa, inclusiv reciprocitatea, transparența, implementarea, verificarea și consimțământul statului-gazdă.

România va continua, alături de celelalte state Aliate, să contribuie activ la securitatea Europei și a spațiului euro-atlantic prin susținerea unei posturi consolidate de descurajare și apărare a NATO, precum și prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate și securitatea tuturor aliaților, în conformitate cu Noul Concept Strategic.

Elemente de context
Federația Rusă a notificat, pe data de 9 iunie 2023, depozitarul Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa (TCFE) decizia de a se retrage din acest document. Conform prevederilor Tratatului, această decizie intră în vigoare după 150 de zile de la notificare, respectiv pe 7 noiembrie 2023. Consiliul Nord-Atlantic a condamnat anunțul (https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_215586.htm?selectedLocale=en) și a anunțat consultări cu privire la implicațiile retragerii Rusiei din Tratat și la impactul asupra securității Aliației.

Tratatul cu privire la forțele armate convenționale din Europa (TCFE) a fost negociat în ultimii ani ai războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Prevederile sale impun o serie de plafoane și limitări pentru cinci categorii de armament convențional: tancuri de luptă, vehicule blidate, artilerie grea, avioane și elicoptere de luptă. România a devenit parte la Tratat în 1992.
Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *