Romfilatelia introduce în circulaţie, în ziua de Moş Nicolae – emisiunea de mărci poştale Ziua Darurilor

Social

Ziua de 6 decembrie este una din zilele cele mai aşteptate de toţi copiii. Pentru a marca acest eveniment, Romfilatelia va introduce în circulaţie, în ziua de Moş Nicolae, emisiunea de mărci poştale Ziua Darurilor, alcătuită din 4 timbre şi 1 plic „prima zi”.

Timbrele emisiunii cu valorile nominale de 3,50 lei, 4,70 lei, 9 lei şi 14 lei, reproduc imagini ale unor cărţi poştale ilustrate de mare interes, din anii 1913 şi 1914 şi redau magia sărbătorilor în Belle Epoque, când copiii îl aşteptau pe Moş Nicolae cu emoţie şi candoare. Acestea aparţin colecţiei de cărţi poştale ale Arhivelor Naţionale ale României.
Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi sfinţi din istorie. Deşi cultura de astăzi i-a transformat imaginea în Moşul Nicolae, vesel, care aduce daruri doar copiilor cuminţi, el rămâne în memoria creştinilor drept sfântul blând şi milostiv, care vine repede în ajutorul celor care se află în necazuri.

Imaginea Sfântului Nicolae, în manieră stilizată, este redată pe ştampila „prima zi” a emisiunii.
6 decembrie este ziua în care copii de pretutindeni îl aşteaptă nerăbdători pe Moş Nicolae. În seara de Ajun a acestei zile ei îşi pregătesc ghetuţe, cizmuliţe, şosete, în care ar trebui ca sfântul cel darnic să le lase daruri.
Această sărbătoare este considerată ca una de mare importanţă pentru toţi creştinii.

Deşi nu se cunosc încă foarte multe detalii concrete despre viaţa Sfântului Nicolae, se crede că acesta s-a născut în oraşul Patara din provincia romană Lycia, astăzi în Turcia, în jurul anului 270 d.Hr. Se crede că s-ar fi născut într-o familie de creştini înstăriţi, iar naşterea sa ar fi fost un miracol dat de Dumnezeu părinţilor săi, mama sa rămânând „stearpă” după naşterea lui Nicolae, datorită faptului că acesta a fost predestinat de Dumnezeu să fie făcător de minuni, conform unor legende despre viaţa sfântului.

Se crede chiar, deşi încă nu s-au găsit dovezi care să ateste acest lucru, faptul că Nicolae a participat în cadrul Conciliului de la Niceea din anul 325 d.Hr., eveniment major din istoria creştinismului, unde s-au pus bazele doctrinei religioase care stă la baza creştinismului modern.

Poate cel mai important aspect, care l-a consacrat în tradiţia creştină şi în cultura populară pe Sfântul Nicolae, a fost obiceiul său de a oferi în secret daruri oamenilor săraci şi copiilor.
Ziua de 6 decembrie este, de asemenea, momentul în care cei care poartă numele de Sfântului Nicolae, îşi celebrează ziua onomastică.

Deşi este în general considerată ca o sărbătoare a copiilor, în care aceştia se bucură de darurile primite de la Moş Nicolae, această zi poate fi şi un moment important pentru adulţi, în care ei îşi pot aduce aminte cu drag de farmecul sărbătorilor de iarnă în perioada copilăriei.
Romfilatelia mulţumeşte reprezentanţilor Arhivelor Naţionale ale României pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea va fi disponibilă de miercuri, 6 decembrie 2023, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice: Tel: 021 / 336 93 92 – pr@romfilatelia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *