Romfilatelia introduce în circulaţie o nouă emisiune de mărci poştale având ca subiect fenomenele astronomice

Social

Romfilatelia introduce în circulaţie o nouă emisiune de mărci poştale având ca subiect fenomenele astronomice. Sub titlul Astronomie. Evenimente, emisiunea alcătuită din două mărci poştale şi 1 plic „prima zi”, va fi pusă la dispoziţia marelui public şi a colecţionarilor la data de luni, 8 aprilie a.c.

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la Marea Eclipsă Europeană, cu punctul central al benzii de totalitate în România, lângă oraşul Râmnicu Vâlcea, din 11 august 1999. O eclipsă totală de Soare nu e chiar atât de rară precum se crede. Condiţia este să călătorim acolo unde se produce.

Undeva pe glob, vedem o eclipsă totală de Soare la fiecare un an şi patru luni! Din 1999 şi până în 2023 s-au produs 18 eclipse totale, din care trei au fost hibride, adică pe o parte a benzii au fost eclipse inelare, iar pe alta eclipse totale. Dacă am aştepta o eclipsă totală de Soare într-un punct fix de pe planetă, să zicem în centrul Bucureştiului, în medie, am avea o eclipsă o dată la 375 de ani! Cu toate acestea, Bucureştiul a fost locul în care s-au manifestat două astfel de fenomene în secolul XX. În această parte a ţării, cei mai norocoşi dintre noi am văzut o eclipsă în februarie 1961 şi o a doua în august 1999. Dar ultima, care s-a văzut de aici, înaintea celor două, a fost în anul 1100, când Bucureştiul nu exista. Următoarea, vizibilă din capitala României, sau mai exact din suburbiile din sud ale Bucureştiului, se va produce în septembrie 2081.

A 19-a eclipsă de la cea din România se va vedea numai de pe continentul nord-american, va avea o durată maximă dublă faţă de cea din 1999, adică 4 minute şi 28 de secunde, faţă de 2 minute 23 de secunde, maximul celei din 1999. Această eclipsă se va produce în ziua de 8 aprilie 2024 şi va fi cel mai mediatizat fenomen astronomic din toate timpurile, cu o audienţă care va depăşi audienţa aselenizării americanilor din 1969.

O eclipsă totală de Soare se produce atunci când există un aliniament perfect între Soare, Lună şi Pământ, în această ordine, cu Luna între Pământ şi Soare. De fapt, Luna, în mişcarea ei pe orbită, intră în faţa Soarelui, ocultându-l şi lăsând să se vadă, pentru căteva minute ceea ce e invizibil în zilele obişnuite şi anume, coroana solară şi fenomenele din cromosfera Soarelui. Acest fenomen a fost deosebit de important în istoria ştiinţei, a fizicii, chimiei şi astronomiei în mod special, iar acum, în epoca internetului şi a deplasărilor cu avionul pe toată planeta, a devenit unul din cele mai râvnite locuri pentru expediţii ştiinţifice şi excursii exotice.

Romfilatelia mulţumeşte fotografilor Cătălin Beldea, Alson Wong şi Cătălin Fus pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea este disponibilă de luni, 8 aprilie, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.Biroul Relaţii Publice- Romfilatelia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *