Rovaniemi – “reședința oficială a  lui Moș Crăciun”

Actualitate Lifestyle Travel

Orașul Rovaniemi este situat în Finlanda, în regiunea de nord a Laponiei, în cadrul Cercului polar. Cunoscut ca “ reședința oficială a lui Moș Crăciun”, cu un peisaj de basm, cu mici căsuțe din lemn de culoare roșie (tipice Laponiei,) situate pe malul unui lac înghețat, împrejmuite de întinderi nesfârșite de păduri acoperite cu zăpadă, Rovaniemi oferă multe atracții mai ales pentru familiile cu copii.

De la excursii pe jos sau călare, spectacolul Aurorei Boreale, evenimente și spectacole tematice până la călătorii cu sania trasă de husky, aici totul pare să fie o magie.
Orașul, care atrage peste 500 000 de turiști pe an din toată lumea, poate fi vizitat în fiecare zi a anului. Primul dintre lucrurile de făcut în Rovaniemi este o vizită la celebrul Sat al lui Moș Crăciun – Santa Claus Village (situat la aproximativ 8 km sud de oraș) unde veți vedea Casa oficială a lui Moș Crăciun, deschisă în 1985 – care a devenit una dintre cele mai vizitate atracții din Finlanda.

Satul este întotdeauna împodobit de sărbătoare, motiv pentru care veți putea experimenta o atmosferă de Crăciun pe tot parcursul anului. Aici veți avea ocazia să-l întâlniți pe Moș Crăciun în persoană, să faceți fotografii cu el și să-i oferiți lista de dorințe.
De asemenea, puteți vizita “Oficiul Poștal al lui Moș Crăciun”, de unde puteți trimite pentru cei dragi scrisori sau colete speciale pe care vor fi aplicate un timbru special cu însemnele Moșului) . Veti avea posibilitatea să faceti cumpărături, să vă procurati suveniruri, puteți viziona spectacolele și evenimentele tematice sau pur și simplu să experimentați atmosfera unică a locului.

Tot în sat o veți găsi și pe doamna Moș Crăciun și veți putea sta de vorbă chiar în căsuța ei și, de asemenea, puteți face o vizită la Ferma Spiridușilor, unde puteți interacționa cu reni, alpaca, ponei, iepuri și diferite tipuri de păsări.

Totodată, merită vizitate muzeele din Rovaniemi, printre care: Muzeul Științific Arktikum, Casa de Cultură Korundi, Muzeul Silvic din Laponia, Muzeul Patrimoniului Local din Rovaniemi și Centrul Cultural creat de arhitectul Alvar Aalto, unde puteți afla mai multe despre flora și fauna locală, precum și desspre istoria populațiilor antice din Laponia, cum ar fi samii.

La Muzeul Arktikum veți descoperi cum a trăit populația indigenă la o aruncătură de băț de Polul Nord, din preistorie până în anul 1970. Muzeul găzduiește mai multe expoziții și expoziții interactive, care oferă perspective interesante asupra vieții din regiunile arctice. Arhitectura muzeului este de asemenea deosebită, structura fiind din pereți de sticlă care oferă o vedere panoramică asupra râului Ounasjoki și a naturii care îl înconjoară.

A doua mare atracție pentru familii și copii după, satul lui Moș Crăciun, este Gradina Zoologică Ranua Wildlife Park, la o oră de mers cu mașina de la Rovaniemi. Este un loc cu adevarat magic în timpul iernii. Aici veți vedea peste 50 de specii de animale: urși polari, reni, căprioare, cerbi, lynx, vulpea artică, bufnița de zăpadă, bufnița vulture, câini husky.

Pentru cei care doresc să rămână peste noapte, în satul lui Moș Crăciun sunt disponibile și locuri de cazare. Cabanele, care par a fi ieșite dintr-o carte de povești, pot avea unul sau două dormitoare, cameră de zi, bucătărie și bineînțeles o baie. În interior este un șemineu care încălzește atmosfera de basm. Un loc cu adevărat pitoresc pentru a vă petrece vacanța de iarnă, în familie sau chiar în cuplu. Este cea mai indicată cazare pentru cei care doresc să viziteze Rovaniemi și împrejurimile sale. De fapt, această zonă este perfectă și pentru excursii în aer liber, după ce vă puneți costumele termice.

Cabanele pot fi rezervate individual online, dar există operatori de turism specializați în vacanțele din regiunea Rovaniemi și din Laponia finlandeză care organizează, de asemenea, excursii cu ghid, care asigură îmbrăcămintea necesară pentru a rezista la temperaturile joase și, desigur, întâlnirea față în față cu Moș Crăciun. Mai multe informații găsiți pe site-ul www.santaclausvillage.info.

În afara satului lui Moș Crăciun, oferta hotelieră din Rovaniemi este destul de largă și variată, cu propuneri diferite pentru fiecare perioadă a anului. Cele mai căutate facilități de cazare sunt cele din apropierea centrului, unde găsiți hoteluri, pensiuni și cabane pentru toate gusturile. De exemplu, sunt cazări exclusiviste, cu servicii de lux și prețuri la peste 150 de euro pe noapte, sau locuri de cazare bine amplasate ( dar amenajate mai simplu), ale căror costuri ajung la 50/60 de euro pe noapte. În perioada sărbătorilor de iarnă, evident prețurile sunt mult mai mari.
Nu ratați saunele tradiționale finlandeze care sunt un adevărat ritual de purificare a minții și a corpului. Așadar, după o zi de activități în aer liber vă puteți relaxa în saunele și piscinele termale locale care se găsesc în multe dintre locurile de cazare.
În ceea ce privește gastronomia, puteți încerca experiența unui prânz sau a unei cine într-un cort tradițional laponez -Lapphis – meniul include specialități locale, printre care fructe de mare pescuite din Oceanul Arctic. Dacă ajungeți în Laponia nu ratați o cină într-unul din restaurantele tradiționale. Vă veți putea delecta cu cele mai tradiționale mâncăruri care includ carne de elan și ren și pește din râurile și lacurile din jur. Nu pot lipsi fructele de pădure și ciupercile culese local. Nu uitați să gustați Kalakukko, o plăcintă umplută cu pește și pancetta sau bacon și Salmiakki, un lemn dulce sărat tipic regiunii.

Supa de somon este, de asemenea, una dintre delicatesele locului. Puteți încerca și sote de ren, mâncărurile ce conțin ciuperci și nelipsitele preparate din afine, chiftelele de ren şi vânat de căprioară, brânza Lappish cu afine, tocăniţă de vânat cu orez şi legume. Un restaurant aparte este Kotahovi, situat în interiorul fermei de reni ai lui Moș Crăciun, unde puteți să vă bucurați de gastronomia laponă.

De asemenea, puteți vizita Hotelul de Gheață sau celebrul parc tematic al lui Moș Crăciun “Santa Park”( o peșteră uriașă, săpată adânc în stâncă) unde se găsesc două restaurante, “Brutaria Crăciuniței” de unde se pot cumpăra faimoasele prăjiturele, ”Barul de gheață” unde mesele, scaunele și inclusiv paharele sunt din gheață.
Rovaniemi este un oraș fascinant și interesant în orice perioadă a anului. Primăvara este momentul perfect pentru vizitatorii care doresc să admire Aurora Boreală, acest fenomen natural incredibil care creează spectacole de lumini unice pe cerul scandinav. În această perioadă temperaturile ating în medie între 5 și 20°C. Vara, soarele nu apune niciodată și lumina este prezentă 24 de ore pe zi.

Iarna este anotimpul ideal pentru pasionații de sporturi de iarnă, excursii cu snowmobile, pe jos sau cu rachetele de zăpadă, ori cu săniile tradiționale trase de husky. În timpul călătoriei, vă veți putea bucura de liniștea celor mai fascinante peisaje ale Finlandei cu păduri și pajiști acoperite de zăpadă unde veți vedea renii – animalele emblematice ale Laponiei.

Din decembrie până în martie temperaturile pot varia de la -30 la -10°C, fapt pentru care îmbrăcămintea termică și echipamentul adecvat pentru a rezista la condițiile meteorologice dure sunt o necesitate.
Dacă vizitați Rovaniemi în timpul sărbătorilor de iarnă, Piețele de Crăciun încântătoare oferă o atmosferă magică și veselă care vă va încălzi inima și la propriu si la figurat. Peste tot se aud colinde, iar tarabele sunt pline cu delicatese locale și produse artizanale de unde puteți cumpăra de la șosete din lână de ren și îmbrăcăminte, până la suveniruri unice și decorațiuni create manual de artiștii orașului.

Pentru a ajunge la “reședința oficială a lui Moș Crăciun” aveți zbor direct București – Rovaniemi. Călătoria durează aproximativ 3 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *