Rusia – Comisia electorală a primit până în prezent 16 candidaturi pentru alegerile prezidenţiale din martie 2024

Externe

Comisia electorală din Rusia a primit până în prezent 16 candidaturi pentru alegerile prezidenţiale din martie 2024, inclusiv pe cea a preşedintelui Vladimir Putin, aflat la putere din 2000 şi a cărui realegere este certă, în Rusia nefiind tolerată nicio formă de opoziţie, notează miercuri AFP.

„Au fost primite până la ora actuală dosarele a 16 candidaţi”, a declarat preşedinta Comisiei electorale, Ella Pamfilova, citată de agenţiile de presă ruse.
Candidaţii au termen până pe 27 decembrie să depună la Comisia electorală o cerere iniţială de înregistrare, conform calendarului oficial.

În cazul în care Comisia decide favorabil, un candidat independent, adică nesusţinut de un partid reprezentat în Duma, trebuie să colecteze 300.000 de semnături de susţinere pe care cu cel puţin 45 de zile înainte de scrutin să le depună la Comisie, care urmează apoi să ia decizia finală în interval de 10 zile.
Ella Pamfilova a mai spus miercuri că „circa 38 de milioane de alegători” din 29 de circumscripţii vor putea vota online la scrutinul prevăzut să se desfăşoare între 15 şi 17 martie 2024.

La alegeri vor participa şi teritoriile ocupate de Rusia în estul şi sudul Ucrainei.
Vladimir Putin vizează un nou mandat de şase ani la Kremlin, ceea ce este o formalitate practic, opoziţia fiind redusă la tăcere în ultimii ani. Cvasitotalitatea opozanţilor politici de anvergură, cum este militantul anticorupţie Aleksei Navalnîi, au fost aruncaţi în închisoare sau împinşi în exil.

Teoretic, Putin poate rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *