Rusia este deschisă la garanții de securitate pentru Ucraina „într-o anumită formă”

Externe

Negociatorul rus Kirill Dmitriev a declarat joi că un anumit tip de garanții de securitate pentru Ucraina „ar putea fi acceptabile” în urma discuțiilor la nivel înalt de la Casa Albă, în încercarea de a relansa negocierile de pace aflate în impas, potrivit POLITICO.

Negociatorul Rusiei a insistat că a existat un „rezultat pozitiv” după două zile de discuții cu trimisul lui Donald Trump, Steve Witkoff, la Washington.
Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei și un consilier apropiat al președintelui Vladimir Putin, a călătorit la Washington în această săptămână în prima vizită rusă la nivel înalt în Statele Unite de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Dmitriev a avut două zile de discuții cu emisarul american Steve Witkoff, care s-a întâlnit cu Putin la Moscova luna trecută, ca parte a presiunilor președintelui Donald Trump pentru o încetare a focului și un acord de pace între Rusia și Ucraina.

Speranțele de a ajunge la un acord au dispărut, Kievul acuzând Kremlinul că a încălcat în mod repetat un acord de a nu ataca reciproc infrastructura și centralele energetice, la scurt timp după ce acesta a fost încheiat.
Vorbind pentru Fox News, Dmitriev a susținut că Ucraina a lovit obiective energetice rusești, dar a susținut că discuțiile de la Casa Albă au avut un „rezultat pozitiv” și a recunoscut că Kremlinul ar putea fi deschis la garanții de securitate pentru Kiev.

„Unele garanții de securitate într-o anumită formă ar putea fi acceptabile”, a declarat Dmitriev, fără a preciza care sunt acestea. El a exclus aderarea Ucrainei la NATO, considerând că aceasta „nu este deloc posibilă”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține de mult timp că garanțiile de securitate, cum ar fi aderarea la NATO sau prezența forțelor de menținere a păcii americane și europene pe teren în Ucraina, sunt singura modalitate de a se asigura că Moscova nu va ataca din nou.

Remarcile lui Dmitriev reprezintă o abatere de la poziția obișnuită a Kremlinului. Putin a declarat că pacea ar fi posibilă numai dacă Ucraina ar trece prin „demilitarizare”, în timp ce diplomatul său de top, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova se opune „categoric” ca trupele europene să acționeze ca forțe de menținere a păcii.
Ucraina și aliații săi au acuzat Rusia că obstrucționează negocierile pentru a pune capăt invaziei sale de trei ani la scară largă, prezentând o listă de condiții și cereri de amânare, în timp ce dorește să fie văzută ca participând la negocierile de pace.

Luna trecută, Trump a admis că cei de la Kremlin ar putea „trage de timp” în privința unei încetări a focului și săptămâna trecută a declarat că este „supărat” pe Putin după ce rusul a cerut ca Zelenskyy să fie demis.
Membri ai cercului restrâns al lui Trump l-au îndemnat pe președintele american să nu accepte un apel din partea lui Putin până când Moscova nu se angajează la o încetare a focului, a relatat joi NBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *