Rusia poate lupta în Ucraina la aceeaşi intensitate încă doi ani, cel puțin

Externe

Preţul ridicat al petrolului, ocolirea sancţiunilor şi investiţiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse pentru a lupta în Ucraina la intensitatea actuală timp de cel puţin doi ani, au estimat agenţiile de informaţii lituaniene, într-un raport publicat astăzi și citat de Reuters.

Rusia şi-a reformat şi consolidat armata afectată de lupte în Ucraina în 2023 şi este pe cale să-şi extindă capacităţile militare de-a lungul graniţei sale cu NATO, inclusiv lângă Finlanda, care s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice anul trecut, au indicat agenţiile, în evaluarea lor anuală a ameninţărilor cu care se confruntă ţara baltică.
„Moscova este capabilă să evalueze lecţiile învăţate şi să-şi îmbunătăţească eficacitatea de luptă”, au adăugat agenţiile lituaniene în raport.

Raportul a fost redactat de Departamentul de contrainformaţii al Securităţii Statului şi de Serviciul de Informaţii şi de Securitate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că ţara şi-a consolidat forţele militare în nordul şi vestul ţării, ca răspuns la o acumulare de forţe NATO la graniţele sale.
Potrivit agenţiilor lituaniene, serviciile de informaţii ruse depun eforturi pentru a se sustrage de la sancţiunile impuse industriei de apărare a ţării după invadarea Ucrainei.

În timp ce Rusia este aprovizionată în mod deschis cu arme şi muniţie de către Iran şi Coreea de Nord, China a devenit cel mai mare furnizor al său de microcipuri, iar yuanul a devenit principala monedă pentru tranzacţiile internaţionale ale Rusiei, au indicat agenţiile lituaniene.
După desfăşurarea de focoase militare în Belarus în 2023, Rusia a construit în mod constant infrastructură pentru utilizarea lor acolo.

Raportul afirmă că agenţiile de informaţii din Rusia şi Belarus şi-au sporit eforturile de a recruta lituanieni care au trecut graniţa, iar Vilnius a reţinut câţiva cetăţeni lituanieni în 2023, pe care i-a acuzat că furnizau date pentru serviciile de informaţii din Belarus în schimbul banilor.
În ceea ce priveşte China, agenţiile au afirmat că ţara şi-a sporit eforturile de spionaj în Lituania în 2023, ca urmare a deciziei ţării de a permite Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto pe teritoriul său, în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *