Rusia respinge propunerea de pace a lui Zelenski și spune că Ucraina trebuie să accepte noile “realități

Externe

Ucraina trebuie să ia în considerare noile “realități” teritoriale care includ anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, a declarat Kremlinul ca răspuns la propunerea de pace în trei etape a președintelui Volodimir Zelenski, citat de The Guardian.

Într-o declarație făcută, luni în fața țărilor G7, liderul ucrainean a declarat că Rusia ar putea începe să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru a arăta că este capabilă să renunțe la agresiunea lor.
Zelenski le-a spus liderilor G7 că oferă Moscovei „oportunitatea de a face un pas real și semnificativ către o soluționare diplomatică” a conflictului.

El a spus: Sărbătorile sunt înainte, sărbătorite de miliarde de oameni din întreaga lume: Crăciunul din calendarul gregorian, Anul Nou, Crăciunul din calendarul iulian. Acesta este momentul în care oamenii normali se gândesc la pace, nu la agresiune. Ofer Rusiei oportunitatea de a încerca cel puțin să demonstreze că poate abandona calea agresiunii. Ar fi corect ca de Crăciun să înceapă retragerea trupelor rusești de la granițele recunoscute internațional ale Ucrainei. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților.

Rusia nu deține controlul deplin asupra nici uneia dintre cele patru provincii din Ucraina pe care spune că le-a anexat în septembrie, dar pe care majoritatea țărilor membre ale ONU le-au condamnat ca fiind ilegale.
În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Ucraina trebuie să accepte noile „realități” teritoriale, inclusiv faptul că provinciile ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk sunt „noii subiecți” ai Rusiei.

Întrebat despre propunerea de retragere a trupelor rusești, Peskov a spus: Aceștia sunt trei pași spre o continuare a ostilităților. Partea ucraineană trebuie să țină cont de realitățile care s-au dezvoltat în acest timp. Iar aceste realități indică faptul că au apărut noi subiecți în Federația Rusă. Ele au apărut ca urmare a referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii. Fără a lua în considerare aceste noi realități, nu este posibil niciun fel de progres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *