Rusia şi Ucraina se acuză reciproc în Consiliul de Securitate al ONU privind centrala de la Zaporojie

Actualitate

Rusia şi Ucraina şi-au pasat din nou responsabilitatea pentru punerea în pericol a centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), într-o reuniune a Consiliului de Securitate marţi seara, în timp ce secretarul general al ONU le-a cerut să înceteze orice activitate militară în perimetrul acesteia, relatează France Presse.

„Forţele armate ucrainene continuă practic zilnic să bombardeze teritoriul centralei nucleare, provocând un risc real de accident radioactiv cu consecinţe catastrofale pentru continentul european pe ansamblu”, a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia, la solicitarea căruia a fost convocată această reuniune a Consiliului de Securitate.
El a cerut Occidentului să înceteze să-şi mai acopere protejatul ucrainean.

„Avem impresia că colegii noştri trăiesc într-o realitate paralelă în care armata rusă bombardează chiar ea centrala pe care o apără”, a afirmat Nebenzia. Acesta nu a explicat însă ce caută soldaţii ruşi cu echipamente militare şi muniţii în perimetrul centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, din moment ce preşedintele rus Vladimir Putin chiar şi în ultimele sale declaraţii referitor la campania din Ucraina a susţinut că armata rusă luptă doar în Donbas, adică în estul acestui stat, nemaivorbind de faptul că prin însăşi prezenţa lor nişte trupe înarmate creează o situaţie periculoasă la o centrală nucleară, remarcă publicaţia ucraineană Glavkom.

„Nimănui nu-i trece prin cap că Ucraina şi-ar putea lovi propria centrală nucleară, creând un risc enorm de catastrofă nucleară pe propriul ei teritoriu”, a reacţionat ambasadorul ucrainean la ONU, Serghei Kisliţa, acuzând Rusia de şantaj.
„Încă o dată Rusia are obrăznicia să convoace o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a discuta despre propriile provocări şi despre propriile sale acţiuni teroriste”, a adăugat el, remarcând că a pierdut o oră pentru a asculta o grămadă de declaraţii imaginare.

Cele două ţări dau asigurări că ambele sunt pregătite să permită accesul unei echipe de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) la centrală, dar deplasarea acestei misiuni în continuare nu a putut fi programată.

„Este într-adevăr important ca această misiune să aibă loc astfel încât comunitatea internaţională să poată vedea realitatea şi nu o piesă de teatru rusesc”, a afirmat Serghei Kisliţa. Omologul său rus a spus că şi el speră ca AIEA să poată confirma realitatea situaţiei, potrivit AFP.

La rândul său, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary Di Carlo, a reiterat necesitatea ca cele două părţi să înceteze orice fel de activitate militară în jurul centralei, în condiţiile în care militari ruşi staţionează în continuare cu tot cu echipamente chiar în interiorul acesteia.

În acest context, DiCarlo a reluat o declaraţie a secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, care a calificat orice atac asupra centralei drept sinucigaş şi a lansat un apel la bun simţ pe fondul informaţiilor aproape zilnice cu privire la incidente alarmante la această centrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *