Saba – cea mai mică insulă din Antilele Neerlandeze

Lifestyle

Saba este o frumoasă insulă montană din nord-estul Caraibelor, aflată la aproximativ 28 de mile de insula Sint Maarten și este ste o destinație ideală pentru o evadare în natură, fără aglomerație, trafic, centre comerciale sau turism de masă unde viața curge liniștită, în contact cu natura deasupra și dedesubtul mării.

Saba oferă peisaje abrupte pentru orașe și sate, și pentru arhitectura caselor în stil tipic olandez cu pereți albi, acoperișuri roșii și obloane verzi.
Insula, care măsoară doar opt km pătrați este în primul rând un vulcan adormit, acoperit de pădure tropicală și este cunoscută pentru ecoturism, inclusiv drumeții, alpinism și scufundări spectaculoase. Datorită frumuseții sale tropicale nealterate, insula Saba este supranumită „Regina nealterată a Caraibelor”.

Mount Scenery este vulcanul”adormit” al insulei, situat în The Bottom (capitala insulei) și poate fi urcat pe o potecă de alpinism care are mai mult de 1000 de trepte. Excursia durează aproximativ 90 de minute și oferă priveliști minunate asupra insulei și a Mării Caraibelor, observând și celelalte insulițe din apropiere. Pe drum, puteți face o drumeție printr-o pădure tropicală și aflați despre flora și fauna locală. Pentru pasionații de drumeții este o destinație absolut de neratat.

Pentru a descoperi toate colțurile insulei, cel mai bun mod este cu siguranță barca cu vele, croazierele sau tururile personalizate. Coastele sale “spălate” de o mare frumoasă și transparentă, contrastul cromatic dintre stânci și apă, locurile secrete și necontaminate crează un peisaj de basm care va fermeca orice turist. Sub suprafața apei există un regat de corali, țestoase, rechini și pești tropicali viu colorați. Scuba diving este deosebit de popular aici. De asemenea, există și posibilitatea să faceți scufundări libere, snorkeling și înotați într-unul dintre cele două golfuri ale insulei.

Bazinele de maree de la Flat Point din partea de nord a insulei Saba sunt locul perfect pentru a experimenta farmecul naturii. Drumeția pentru a ajunge la bazinele de maree traversează fluxuri de lavă și un peisaj vulcanic care diferențiază insula Saba de celelalte insule din Caraibe. Odată ajunși la bazinele de maree, veiți vedea o serie de bazine de maree spectaculoase formate de valuri care se revarsă pe malul stâncos. Acest fenomen apare doar în anumite momente ale zilei, așa că cel mai bine este să mergeți cu un ghid local.

Un alt loc plin de frumusețe este Wells Bay. Cea mai mare parte a insulei Saba este acoperită de stâncă, ceea ce face ca Golful Wells să fie mult mai unic. Această fâșie subțire de coastă de pe partea de nord-vest a insulei apare doar în anumite perioade. Când este activă, oferă baza perfectă pentru înot și snorkeling.Reciful este aproape de coastă și, deoarece insula nu este la fel de dezvoltată ca restul Caraibelor, puteți vedea mai multă faună sălbatică.

The Bottom este capitala și cel mai mare oraș al insulei Saba. Orașul a fost fondat în 1632 de către coloniști din Zeelanda ( o regiune din sudul Olandei care i-au dat numele de Botte), care în olandeza veche înseamnă cupă – datorită poziției sale pe un platou înconjurat de munți înalți. Aici se află și sediile instituțiilor statului, spitalul și o Școală de Medicină. Puteți cunoaște istoria orașului în muzeele sale unde veți descoperi dezvoltarea insulei pas cu pas, de la de la istorie, cultură, tradiții și obiceiuri.

De asemenea, The Bottom este și capitala distracției insulei, deoarece aici se organizează în fiecare vară Carnavalul Saba, iar iarna festivalul Saba Day. Printre ce mai importante atracții ale capitalei se numără Casa Guvernului Saba, Bottom Central Park, o biserică catolică veche de 200 de ani.

Un al doilea oraș ca mărime de pe insula Saba este Windwardside, locul unde se află multe dintre magazinele, restaurantele și hotelurile de pe insulă. Clădirile sunt cocoțate pe versantul dealului. Trebuie să urcați pe drumuri abrupte pentru a-l vizita, dar se merită din plin deoarece împrejurimile pitorești oferă oportunități grozave de fotografiere. Puteți afla mai multe despre istoria insulei la muzeul Saba Dutch Museum. De asemenea, dacă doriți să rămâneți peste noapte, aici vă puteți caza în vile, hoteluri și apartamente.

O altă atracție interesantă este parcul marin – Saba Marine Park care înconjoară întreaga insulă de la nivelul apei mării până la o adâncime de 60 m, inclusiv fundul mării și apele de deasupra. Guvernul a înființat Parcul Național Marin Saba în 1987 pentru a proteja peisajul care este unic în Caraibe. Suprafața totală este de aproximativ 1300 de hectare. Zona protejată se întinde pe întreaga insulă cu situri destinate utilizării recreative și comerciale.

Parcul marin este unul dintre cele mai bune locuri de scufundare din toate insulele Caraibe. Aici puteți explora numeroasele recife de corali ale insulei, formațiuni vulcanice unice și chiar un labirint natural din zona Ladder Bay. Parcul Marin Saba crește veniturile locale prin taxele pentru vizitatori, vânzări de suveniruri și donații.

În ceea ce privește bucătăria, pensiunile de pe insulă oferă preparate locale rafinate. De asemenea, există și multe restaurante publice care oferă preparate tradiționale. Printre felurile de mâncare se numără: supa Calaloo (o supă densă, verde făcută în mod tradițional din frunze de dasheen), Curry de capră, înghețată. Peștele este cumpărat direct de la bărcile pescarilor. La mare căutare este homarul fript, servit cu unt aromat, usturoi si ierburi. Alte feluri de mâncare includ supa de fructe de mare, frigăruile picante de pui cu sos de curry verde thailandez. Fructele exotice cultivate pe insulă sunt: mango, papaya, smochine și banane.

Pe insula Saba este cald pe tot parcursul anului. În lunile de vară (iunie-septembrie) se ating temperaturi medii de 28 ° C, iarna ajung la 26 ° C. De asemenea, temperatura apei variază între 26 ° C și 29 ° C.
Principala modalitate de acces pe insula Saba este cu avionul (zborul durează aproximativ 12 minute) din Sint Maarten. Aeroportul “Juancho E. Yrausquin Airport” de pe insula Saba are cea mai scurtă pistă din lume – mai puțin de 400 de metri. Doar avioanele mici pot ateriza aici.

Trebuie să zburați cu un avion Winward Express Airways („Winair”) de pe insula Sint Maarten din apropiere. Odată ajunși la aeroport, puteți negocia o plimbare cu localnicii sau cu șoferii de taxi. O altă posibilitate este pe mare, călătoria va dura 90 de minute. De asemenea, pe insula Saba se poate ajunge cu ușurință într-o excursie de o zi din celelalte insule din apropiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *