ora de iarnă

România trece la ora de iarnă

Lifestyle

În noaptea de 29 spre 30 octombrie România va trece la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră astfel, ora 4.00 devine ora 3.00. Ziua de duminică, 30 octombrie va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă din an.
Ora de vară a fost implementată în timpul Primului Război Mondial pentru a profita de orele de vară mai lungi și pentru a economisi energie.

Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite.
Gisela Helfer – profesor de psihologie și metabolism al Universității Bradford are și câteva sfaturi pentru o adaptare mai ușoară la schimbarea orei.

„Păstrați un model regulat de somn înainte și după schimbarea orei”, spune specialista. Pe cât posibil, în prima fază, ora la care te trezești dimineața trebuie să fie cât mai apropiată de cea de trezire înainte de schimbarea orei, cu mici diferențe.

Bucurați-vă de lumina soarelui dimineața. Lumina dimineții vă ajută corpul să se adapteze mai repede și să sincronizeze ceasul corporal, în timp ce lumina de seară vă dă ceasul înapoi. Apoi, evitați lumina puternică noaptea. Aceasta include lumina albastră de la telefoane mobile, tablete și alte dispozitive electronice. Lumina albastră poate întârzia eliberarea hormonului de somn. În fine, mențineți un ritm alimentar regulat.

Cercetările au arătat că expunerea la lumină și mâncatul la momentul potrivit pot ajuta ceasul biologic să funcționeze într-un regim aproape normal. Respectați orele de masă și evitați mesele târzii”, Gisela Helfer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *