Saint Barthélemy este o insulă din Caraibe situată la sud-vest de Saint Eustatius și la sud-est de Saint Martin și face parte din Arhipelagul Antilelor care arborează steagul francez.
Saint Barthélemy este cea mai mică insulă din Antilele Franceze – o bijuterie prețioasă si delicată departe de marile fluxuri turistice, un loc fascinant unde este posibil să vă bucurați de ritmul calm al naturii.
Descoperită în 1493 de Cristofor Columb , Insula Saint Barthélemy mai este cunoscută sub numele de St Barth, St Barts sau St Barths. Acest loc superb care se întinde pe doar 2500 de hectare este retras și sigur. Economia insulei se bazează pe turismul de lux care a crescut de la an la an. În 1960, insula avea în jur de 300 de turiști pe an, iar în prezent numărul acestora a ajuns la trei sute de mii pe an. În mare parte cei care sosesc aici sunt foarte bogați. Printre oaspeții cunoscuți se numără Bill Gates sau Roman Abramovici care au făcut ca prețurile caselor din zonă și cazarile să crească.
Principala atracție a insulei sunt, evident, apele cristaline și plajele cu nisip alb înconjurate de recife de corali (printre cele mai cunoscute se numără Petit și Grand care sunt scăldate de ape mereu calme), vile somptuoase scufundate în vegetația luxuriantă a dealurilor verzi care se înclină spre mare, priveliști spectaculoase și o viață de noapte vibrantă.
De asemenea, insula este ideală pentru practicarea principalelor sporturi nautice, (cum ar fi scufundările), practicarea pescuitului de adâncime și totodată este deosebit de potrivită pentru pasionații de windsurfing și navigație, care se pot opri pe plajele mai ascunse și mai puțin accesibile.
Insula se caracterizează printr-o viață socială destul de activă și oferă atât locații dedicate muzicii live cât și vieții de noapte, dar există și multe evenimente și festivaluri care au loc aici.
Cât privește plajele, la sud de capitala Gustavia se află încântătoarea plajă Shell Beach, în formă de scoică, în timp ce plaja Saint Jean este împărțită în două de promontoriul Eden Rock și înconjurată de numeroși palmieri și frecventată în principal de iubitori de windsurfing. Plaja este faimoasă datorită numărului mare de baruri, restaurante, numeroaselor hoteluri și aeroportului din apropiere.
Plaja Anse des Salines este însă un paradis pentru nudiștii care au ales-o pentru poziția sa retrasă, în timp ce Cul de Sac, Petit și Grand sunt perfecte pentru familiile cu copii, deoarece sunt cuibărite în golfuri adânci și înconjurate de ape mereu calme.
Alte două plaje superbe sunt situate în partea de nord – Anse des Flamands, situată la poalele unui deal, și Anse De Colombier, care găzduiește o impresionantă plantație de cocos. Merită văzută și plaja publică, care are vedere la Gros Illets, la mică distanță de coastă, și golful sălbatic Cayes, unde valurile sunt mereu înalte și nu lipsesc niciodată surferii.
Plaja Gouverneur este situată pe coasta de sud a insulei și este o plajă splendidă, sălbatică și nealterată, ce se află la poalele unui deal abrupt. Caracterizată de nisip alb și de o mare extrem limpede, în această zonă vă puteți bucura din plin de natură, chiar nu există niciun tip de serviciu.
Printre alte atracții interesante se numără:
Orașul Gustavia (capitala insulei, numită după regele suedez Gustav al III-lea) – aici puteți face cumpărături de la magazinele celor mai mari branduri internaționale sau puteți merge în localurile renumite care oferă mâncare bună și muzică live, (de menționat este faptul că micuța capitală este frecventată de turiști bogați și celebri). De asemenea, puteți face plibări relaxante în port, care rămâne întotdeauna o destinație plăcută pentru observarea numeroaselor iahturi care sunt mereu acostate acolo.
În centrul istoric, există unele dintre cele mai importante mărturii istorice ale trecutului insulei. Puteți vizita Muzeul Municipal care, în frumoasa clădire din piatră sculptată găzduiește o colecție dedicată insulei ce cuprinde antichități, dovezi istorice precum documente și fotografii;
O priveliște asupra întregului oraș se poate avea de la ruinele Fortului Gustav, de aici se pot vedea portul și puținele clădiri suedeze rămase.
Fort Gustav este un vechi fort construit de suedezi în scop defensiv în 1787, împreună cu rămășițele altor două structuri care nu sunt la fel de bine conservate. Ruinele sunt situate în jurul stației meteo și al farului, împrăștiate pe versantul dealului. Corpul de pază, depozitul de muniții și cuptorul cu lemne sunt încă perfect identificabile;
Satul Carassol – un sat de pescari populat de descendenți ai coloniștilor francezi, un adevărat colț de Normandie în mijlocul Caraibelor. Este unul dintre cele mai caracteristice locuri de pe insulă, atât pentru că vă permite să admirați direct activitățile și nivelul de trai al pescarilor, cât și pentru că, în apropierea așezării, există o plajă mică, neaglomerată și foarte sălbatică.
Satul găzduiește și un muzeu – Inter Oceans Museum, cu o colecție permanentă de peste șase mii de scoici și Muntele Vitet (un punct panoramic foarte frumos) cu un peisaj sterp și stâncos împodobit cu cactusi și plumerie;
Insula Fourchue – situată în largul coastei de nord-est a insulei Saint Barthélemy, este o destinație ideală pentru numeroase excursii zilnice. Aici vă puteți relaxa pe o plajă încântătoare cu nisip alb, scăldat de o mare turcoaz și transparentă, cu fundul mării în pantă ideal pentru înot și snorkelling.
În ceea ce privește gastronomia, moștenirea franceză este foarte puternică în cultura și gastronomia insulei care coexistă alături de bucătăria creolă (bazată pe pește și leguminoase), în sutele de restaurante împrăștiate pe insulă. Mâncarea tipică este de fapt Blaff, o rețetă pe bază de pește proaspăt marinat în suc de lămâie și condimente. Foarte apreciați sunt și crabii gătiți împreună cu fructele de mare tipice, rechinul fript, homarii, budinca neagra și orezul creol.Dintre deserturile locale, trebuie neapărat încercate clătitele prăjite.
Cel mai simplu și mai confortabil mod de a ajunge la Saint Barthélemy este evident cu avionul.
Singurul aeroport de pe insulă este Saint Jean care se află la 2 km de capitala Gustavia și are o singură bandă de aterizare. Acesta este deservit de câteva zboruri regulate și servicii charter, operate de companii mici.
Din marile orașe europene, conexiunile aeriene cu Saint-Barthélemy sunt asigurate de compania aeriană națională franceză Air France. Ajungând pe aeroportul internațional Saint Martin veți continua călătoria spre Saint Barthélemy cu avioane mici.
De la aeroport nu există navete sau autobuze care să ducă turiștii în Gustavia, ci doar mașini de închiriat sau taxiuri a căror călătorie durează aproximativ 10 minute până ajung în capitală.
Insula Saint Barthélemy poate fi vizitată în orice perioadă a anului, deoarece datorită climatului tropical, acest colț de paradis oferă temperaturi între 20 și 30 de grade Celsius, pe toată durata anului. Perioadele de ploaie prelungită sunt rare și concentrate în principal în perioadele mai, august și septembrie.