piste pentru biciclete

Turul Ciclist al Sibiului 2024 – anunţă traseul şi echipele participante

Sport

Ediţia a 14-a a Turului Ciclist al Sibiului se desfăşoară anul acesta între 6 şi 9 iulie, pe un traseu de peste 673 de km împărţiţi în cinci etape, cu două finişuri în căţărare şi o probă scurtă de contratimp. Până în acest moment şi-au confirmat participarea 25 de echipe, între care o echipă World Tour, cinci Pro-team, 18 continentale şi 2 naţionale. Pentru prima dată în istoria sa, competiţia începe cu o etapă de 170 de km care se termină în căţărare, la Păltiniş.

Chiar dacă se desfăşoară aproximativ pe aceleaşi drumuri, cu epicentrul în Sibiu, organizatorii Turului Sibiului sunt atenţi să menţină suspansul competiţiei, programând etapele diferit de la o ediţie la alta. Anul acesta, chiar dacă startul pentru bătălia din clasamentul general se dă încă din prima zi, surprizele nu sunt excluse până la finalul competiţiei, astfel că vom avea parte de o ediţie intensă şi fără momente de respiro.

Traseu Turului Ciclist al Sibiului 2024
6 iulie Etapa 1: Sibiu – Blaj – Răşinari – Păltiniş, 170 km
7 iulie Etapa 2a: Sibiu – Poiana Sibiului – Sibiu, 97 km
7 iulie. Etapa 2b: Centrul istoric Sibiu, contratimp individual, 3,3 km
8 iulie Etapa 3: Sibiu -Biertan – Sighişoara – Agnita – Bâlea Lac, 207 km
9 iulie Etapa 4: Sibiu -Mediaş – Târnăveni -Mediaş – Sibiu, 196 km

După ceremonia de prezentare a echipelor, care va avea loc vineri 5 iulie în Piaţa Mare, competiţia va debuta sâmbătă, 6 iulie cu o etapă de peste 170 de km, care se termină la Păltiniş. Finalul în urcare până la cea mai veche staţiune de schi din România este suficient de greu pentru a face o selecţie pentru clasamentul general, deşi în trecut căţărarea a fost câştigată şi la sprint, adevărat – într-un grup select de ciclişti.

Duminică, 7 iulie, Turul Sibiului continuă cu două semi-etape, a doua zi de competiţie oferind o potenţială primă şansă pentru sprinteri dimineaţa, înainte ca ziua să se încheie cu un contratimp individual scurt şi rapid pe străzile cu piatră cubică din centrul oraşului. Traseul folosit anterior pentru prolog, iar anul trecut pentru epilog, nu va produce decalaje mari în clasamentul general, dar aşa cum a demonstrat-o din plin ediţia din 2023, Turul Sibiului poate fi câştigat la o diferenţă de doar câteva secunde.

Etapa a 3-a de luni, 8 iulie, duce plutonul pe Transfăgărăşan până la Bâlea Lac, pentru căţărarea tradiţională la altitudinea de 2040 de metri. Cu 207 km lungime, nu este doar cea mai grea, ci şi cea mai lungă etapă a cursei. Ciclişti importanţi, precum Egan Bernal, Ivan Sosa sau Davide Rebellin au reuşit de-a lungul timpului să se impună pe cea mai frumoasă căţărare din România, unde an de an îşi dau întâlnire fani ai ciclismului din toată ţara.
Marţi, 9 iulie, vine din nou rândul unei etape pe plat, iar sprinterii au ocazia să-şi sărbătorească victoria la finişul din Piaţa Mare, înainte de festivitatea finală de premiere a ediţiei. Bonusurile de la sprinturile în căţărare din zona Mediaş – Băgaciu încă pot produce surprize în clasamentul general, astfel încât ultima etapă nu va fi deloc una liniştită pentru pluton.

Echipele Turului Ciclist al Sibiului 2024
Echipa Germană Bora Hansgrohe, care a câştigat de trei ori Turul Ciclist al Sibiului – în 2020, 2021 şi 2022 – se întoarce la locul faptei, chiar dacă anul acesta nu mai are de apărat tricoul galben. După un an 2023 mai puţin favorabil, când a coborât de pe poziţia 6 pe poziţia 10 în clasamentul UCI, Bora Hansgrohe începe 2024 pe cai mari: a semnat cu slovenul Primoz Roglic, care a câştigat de trei ori Turul Spaniei şi o dată Turul Italiei şi care a participat la Turul Sibiului în 2014, când a câştigat clasamentul căţărătorilor şi locul 3 în clasamentul general.
Chiar dacă Roglic a fost deja anunţat pentru Turul Franţei, programat în aceeaşi perioadă cu Turul Sibiului, Bora Hansgrohe va veni cu siguranţă la Sibiu cu o echipă pregătită să reînnoade şirul de victorii în Transilvania.

Deţinătoarea tricoului galben, echipa pro continentală Q36,5 Pro Cycling (Elveţia), vine şi ea la ediţia a 14-a a Turului Ciclist al Sibiului, alături de alte patru echipe pro continentale puternice şi foarte motivate să câştige clasamentul general: Lotto Dstny (Belgia), Team Corratec – Selle Italia, UNO-X Pro Cycling Team (Norvegia) şi Israel – Premier Tech (Israel). Pe lângă acestea, şi-au mai confirmat participarea 16 echipe continentale – între care Astana Qazaqstan Development Team şi toate cele trei echipe româneşti: Vini Monzon – Savini Due – OMZ Team, MENtoRISE Elite Team şi Team Novak şi două naţionale: România şi Mexic.

Ca în fiecare an, organizatorii au avut grijă să invite şi echipe pe care le vedem în premieră în România, precum Rad-Net Rose Team (Germania), care i-a lansat pe Pascal Ackermann şi pe Emanuel Buchmann sau Victoria Sports Pro Cycling (Filipine) şi Beykoz Belediyesi Sport Kulubu (Turcia), ambele înfiinţate anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *