Salamanca – orașul gândirii și al cunoașterii

Lifestyle Travel

Situat la puțin peste 200 de km de capitala Spaniei, orașul Salamanca cu clădirile sale din piatră de culoare aurie oferă o evadare fascinantă într-o experiență culturală deosebită. Între arhitectura diferitelor stiluri: romanic, gotic, baroc sau plateresc, cu clădiri mari, case tradiționale mici, baruri tipic spaniole, piețe mari deschise, biserici gotice și alei pline de istorie, orașul este pe cât de simplu, pe atât de sugestiv.

Acest oraș, cu centrul său istoric, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988 a atras întotdeauna marile figuri ale istoriei cum ar fi: Antonio de Nebrija, Cristofor Columb și Fernando de Rojas. Așadar, Salamanca are multe atracții de oferit și merită cu siguranță o vizită, atât pentru un weekend de artă și cultură, cât și pentru o vacanță romantică.

Cunoscut drept orașul gândirii și al cunoașterii, Salamanca este fără îndoială unul dintre cele mai încântătoare orașe medievale din Spania. A devenit important în momentul în care a fost ales să devină sediul primei universități din Spania, dobândind imediat un mare prestigiu pedagogic și cultural chiar și în afara Spaniei. De aceea orașul este frecventat de tineri din întreaga lume, care vin aici pentru a studia. Universitatea din Salamanca a fost fondată de Regele Alfonso al IX-lea al Leonului în 1218 și este una dintre cele mai vechi din Europa. Fațada universității datează din secolul al XVI-lea și este construită în stil plateresc.

În interiorul Universității, este de preferat să vizitați Biblioteca, o bijuterie atât pentru structură, cât și pentru patrimoniul documentar păstrat în interior.Pe tavanul Bibliotecii este pictată o minunată frescă – Cielo de Salamanca ( Cerul din Salamanca) de Fernando Gallego între 1483 și 1486 și înfățișează semnele zodiacale, constelațiile și planetele.

Salamanca este un oraș cu multe obiective turistice, dintre care unele datează din antichitatea romană. Printre cele mai interesante atracții se numără:
Celebra piață Plaza Mayor – considerată de mulți drept cea mai frumoasă piață istorică din Spania și una dintre cele mai frumoase din Europa. Caracterizată de cele 88 de arcade, piața găzduiește unele dintre cele mai importante clădiri istorice, cum ar fi biserica Iglesia de San Martín de Tours și Turnul cu Ceas al Primăriei. Construită între 1729 și 1755 după un proiect al lui Alberto Churriguera, este o piață pietonală înconjurată de clădiri impunătoare, printre care și Primăria. Aici este principalul punct de întâlnire al orașului, mai ales seara când soarele apune iar iluminatul este spectaculos. Este un loc mereu plin de viață în care se găsesc multe cafenele, magazine de suveniruri și bijuterii. Plaza Mayor va fi cu siguranță una dintre cele mai frumoase amintiri din vacanța dumneavoastră;

Catedrala Veche și Catedrala Nouă – sunt de fapt două biserici situate în Plaza Juan XXIII, unite între ele, Catedrala Veche (sec. XII) și cea Nouă (sec. XVI). Catedrala Veche din Salamanca a fost construită în secolul al XII-lea în stil romanic, cu unele influențe gotice. Noua Catedrală datează din 1513, dar finalizarea ei a necesitat încă două secole de lucrări, dând astfel naștere uneia dintre cele mai impresionante clădiri din Salamanca;
Mercado Central – una dintre cele mai populare simboluri ale orașului Salamanca este Piața Centrală, situată la doar o aruncătură de băț de Plaza Mayor. Mercado Central este găzduit într-o clădire în stil Art Nouveau care datează de la începutul secolului al XX-lea, proiectată de arhitectul Joaquin de Vargas Aguirre, cel care a proiectat Casa Lis (muzeu situat în zidul antic al orașului Salamanca). Aici găsiți o oferta bogată de produse proaspete și de cea mai bună calitate precum: carne, brânzeturi, șuncă și vin. Turiștii nu pot rata o degustare de tapas într-unul din barurile existente aici și în împrejurimi;

Parque de la Alamedilla – un parc cu fântâni și lacuri artificiale situat în apropiere de centrul istoric al orașului. Construită în 1882, piața sa centrală este îndrăgită în special pentru jeturile de apă și luminile colorate ale fântânii mari. De asemenea, aici puteți admira lebede și rațe, precum și diverse specii de plante și copaci . În lunile mai calde este locul ideal pentru a organiza un picnic;

Grădina Huerto de Calixto y Melibea – această grădină frumoasă este situată în apropiere de centru, pe zidurile orașului antic de lângă rîul Tormes, și își datorează numele protagoniștilor din romanul „La Celestina”, una dintre cele mai cunoscute opere ale literaturii spaniole, scrisă de Fernando de Rojas. În interiorul acestei grădini de 2.500 de metri pătrați, cu plante și copaci, puteți petrece ore de relaxare și liniște și, de asemenea, este posibil să se admirați monumenul dedicat Celestinei.

Dar Salamanca oferă mult mai multe de atât. Ideal este să vă plimbați pe străzile pietonale din centru pentru a vizita: Casa de las Conchas (cea mai populară clădire din Salamanca, nu numai pentru frumusețea sa, ci și pentru scoicile care îi împodobesc fațada), Convento San Esteban (secolul al XVI-lea) și Podul Roman (o panoramă încântătoare) pe care pasionații de fotografie nu o pot rata, Convento de las Dueñas( mănăstire dominicană ce găzduiește, de fapt, o mănăstire renascentista unde sculpturile grotești de demoni și cranii ies în evidentă în contrast puternic cu liniștea și sfințenia locului.

Pentru pasionații de istorie și cultură muzeele sunt o altă atracție interesantă. Printre acestea se remarcă: Museo de Art Nouveau y Art Decó (Casa Lis) este un muzeu bine întreținut găzduit într-o casă splendidă, în stil modernist. Acesta expune o colecție excepțională de sculpturi și picturi art nouveau și art decò;

Museo de Salamanca –unde puteți admira sculpturi, picturi flamande, descoperiri arheologice, precum și si opere de artă modernă, în sectiunea Arte Plastice. De asemenea, frumoasele sale curți interioare merită văzute;
Museo Taurino de Salamanca – unul dintre cele mai bune dintre numeroasele muzee de acest gen din Spania, vă va introduce în tradiția luptei cu tauri, deosebit de înrădăcinată în această zonă. Muzeul găzduiește numeroase documente și veșminte tradiționale străvechi ale toreadorilor.

Pasionații de cumpărături trebuie să meargă la ieșirea din Piazza Mayor, în zona în care șerpuiesc străzile pietonale Toro și Zamora, pe parcursul cărora găsiți buticuri, de unde puteți cumpara îmbracaminte, încaltaminte și accesorii. Multe dintre aceste locuri merită vizitate atât pentru shopping cât și pentru a admira modul în care sunt combinate arhitectura clasică și funcționalitatea.

În ceea ce privește gastronomia, Salamanca are restaurante pentru toate buzunarele și toate gusturile. Este unul dintre acele orașe tradiționale spaniole în care se servește tapas în fiecare bar. Centrul istoric al orașului este o zonă tipică pentru tapas. Barurile și tavernele din Plaza Mayor sunt foarte populare la prânz și la cină. Mâncărurile tipice ale orașului și pe care le veți găsi peste tot, sunt evident Jamónul, dar nu cel obișnuit, în provincia Salamanca se produce Jamon de Guijuelo. Un alt fel de mâncare de neratat este El Hornazo, o plăcintă savuroasă umplută cu ouă și alte ingrediente gustoase (mușchi de porc, salam, șuncă), care se consuma în mod tradițional de Paște dar, se găsește tot timpul anului.

Cât privește distracția, Salamanca este un oraș universitar și, prin urmare este plin de pub-uri, discoteci și baruri tradiționale deschise până târziu, care garantează viața de noapte a orașului. Principala zonă pentru viața de noapte este în centrul istoric.

Pentru cazare există o varietate bună de hoteluri pentru toate buzunarele, de la pensiuni ieftine până la hoteluri de lux. De asemenea, sunt prezente și numeroase lanțuri de hoteluri internaționale, recomandate oamenilor de afaceri sau celor obișnuiți cu confortul acestor tipuri de cazare.

Pentru a ajunge în Salamanca trebuie să faceți o escală în Madrid, apoi să continuați cu trenul sau o mașină închiriată. Cel mai bun mod de a vă deplasa în oraș este pe jos, deoarece centrul istoric este mic și majoritatea atracțiilor se află aici. Alternativ, transportul urban este eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *