Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili a fost primită, marţi, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în România, anunță Administrația Prezidențială.
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut declarații de presă comune cu Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili.
Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor Președintelui României:
“Salut vizita oficială a Președintelui Georgiei, doamna Salome Zourabichvili, în România și îi urez un călduros bun-venit!
Vizita dumneavoastră, doamnă Președinte, are loc într-un context simbolic – anul acesta se împlinesc trei decenii de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Georgia. În plus, tocmai am creat, poate, un moment istoric în relațiile noastre bilaterale semnând Parteneriatul Strategic.
Prin semnarea Declarației Comune, împreună cu doamna Președinte, am stabilit Parteneriatul Strategic dintre România și Georgia, așa cum am agreat în cadrul întâlnirii noastre de la New York, din 2019. Prin acest Parteneriat Strategic, țările noastre urmăresc să-și îmbunătățească conectivitatea în domeniile transporturi, energie, dar și contacte interpersonale.
De asemenea, Parteneriatul Strategic va conduce la dezvoltarea și aprofundarea cooperării noastre privind agenda euroatlantică și europeană, inclusiv sub umbrela Parteneriatului Estic, precum și în domeniul securității.
Doamnă Președinte, România va rămâne unul dintre cei mai fermi susținători ai aspirațiilor Georgiei de integrare europeană și euroatlantică.
Vă felicit, și în acest cadru, pentru obținerea perspectivei europene la Consiliul European din iunie. Integrarea presupune reforme structurale complexe, iar un sistem politic incluziv și continuarea eforturilor de modernizare și democratizare reprezintă elemente obligatorii pentru agenda de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană.
Vă asigur, doamnă Președinte, că România va fi alături de Georgia în tot acest proces.
Transmit, cu această ocazie, și un mesaj special de apreciere pentru poziția dumneavoastră fermă în ceea ce privește imperativul continuării reformelor.
În egală măsură, România continuă să susțină aspirațiile euroatlantice ale Georgiei, în conformitate cu deciziile Summitului de la București din 2008. Ca expresie concretă a sprijinului nostru, țara noastră va prelua, de la 1 ianuarie, mandatul de Punct de Contact NATO la Tbilisi.
Doamnelor și domnilor,
Am agreat cu doamna Președinte, în cadrul discuțiilor, că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esențial în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spațiul european. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia și cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore.
Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală.
În plus, lucrăm cu Georgia pentru operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. Este o inițiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur și care dobândește valențe noi în contextul regional actual.
În același timp, discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia.
Acesta este un proiect esențial pentru încurajarea comerțului și îmbunătățirea conectivității între Uniunea Europeană și Georgia.
Doamnelor și domnilor,
Am discutat cu doamna Președinte și despre actualul context regional și internațional, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Ieri, rachete rusești au lovit din nou orașe şi infrastructuri civile din Ucraina. Astfel de atacuri trebuie să fie condamnate de întreaga comunitate internațională, iar uciderea civililor nevinovați trebuie să înceteze. Alături de partenerii noștri, România va continua să sprijine Ucraina și poporul ucrainean în lupta împotriva agresiunii Federației Ruse.
În cadrul convorbirilor de astăzi, am transmis un mesaj ferm de sprijin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.
În prezent, România este al doilea principal contribuitor, cu experți, la Misiunea Civilă de Observare a Uniunii Europene în Georgia. Misiunea are un rol esențial în monitorizarea situației din zonele afectate de agresiunea Rusiei împotriva Georgiei din 2008.
Așa-numitele conflicte prelungite din Abhazia și Osetia de Sud au un impact extrem de nociv asupra securității și stabilității regionale, limitând dezvoltarea socio-economică și generând dificultăți considerabile pentru populațiile din regiunile afectate. De aceea, România continuă să susțină foarte activ mobilizarea atenției Uniunii Europene și a comunității internaționale asupra acestor conflicte și identificarea de soluții durabile ale acestora, concomitent cu susținerea consolidării rezilienței Georgiei.”, a transmis Klaus Iohannis.