Avertismentul unui general britanic – NATO trebuie să se pregătească de un război cu Rusia

Externe

NATO trebuie să-și „ajusteze în totalitate mentalitatea” și să lucreze la reînarmarea țărilor vest-europene pentru a se pregăti de război cu Rusia, a declarat unul dintre cei mai distinși generali în retragere ai Marii Britanii, relatează The Times.

Richard Shirreff, fostul adjunct al comandantului suprem aliat în Europa, a spus că este îngrijorat de faptul că starea de spirit dominantă în Whitehall este aceea că Rusia a fost învinsă în Ucraina. El a spus că Whitehall, pentru a proiecta Marea Britanie Globală, este în pericol să pună un nou „grup de transportatori greviști” deasupra nevoii de a-l confrunta pe președintele Putin.

Shirreff, care a servit în NATO din 2011 până în 2014, a declarat pentru The Times că, deși armata rusă ar putea fi caracterizată drept „vraiște”, conflictul este departe de a se fi încheiat.
Shirreff a spus că inițial a „supraestimat capacitatea armatei ruse și a subestimat curajul, resursele, rezistența, determinarea și inteligența absolută” demonstrate de ucraineni.

El a spus că, deși sprijinul NATO a fost „cu adevărat impresionant”, acum este necesar să fie intensificat. „Rusia este încolțită și Putin este încolțit”, a spus el. „El ar putea ataca, iar factorul groaznic aici este cel nuclear și o formă de escaladare nucleară.”

Generalul a spus că vor exista mai multe escalade pe măsură ce Ucraina își va revendica mai mult teritoriul și a spus că NATO trebuie să „își reajusteze în totalitate mentalitatea”.
„Ceea ce nu am văzut este ca NATO să recunoască că trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu, iar cel mai rău este războiul cu Rusia. Și singura modalitate de a preveni cel mai rău scenariu este să fii pregătit pentru el, iar NATO este foarte departe de asta.”

Exprimându-și îngrijorarea cu privire la prioritățile de la Whitehall, el a spus: „Sunt îngrijorat că există o stare de spirit predominantă în Whitehall care spune «nu vă faceți griji pentru ruși, au fost învinși».”
„Să fim clari: chiar dacă armata rusă se prăbuşeşte… nu vom vedea vreun liberal vesel de la Kremlin venind către Occident cu brațele deschise. Dacă Putin va fi destituit, veți vedea în locul său o figură și mai naționalistă, xenofobă, anti-occidentală. Rusia se extinde, Rusia se contractă, Rusia nu este un stat național, Rusia este un imperiu. Poate supraviețui doar ca un astfel de organism”, a subliniat generalul Richard Shirreff.

„Și dacă se contractă – așa cum probabil se va întâmpla după această dezamăgire – se va extinde din nou. NATO trebuie să înțeleagă că acesta este un război lung și trebuie să fie pregătit pentru o capacitate de descurajare generațională.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *