Se deschide ediția extinsă a „Weekend-ului românesc de la Washington”

Lifestyle

Ambasada României în SUA și Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, organizează, în perioada 7-9 iulie 2023, la Washington, D.C., a doua ediție a evenimentului „Romanian Weekend at The Wharf”, cel mai mare proiect de diplomație culturală al României în Statele Unite.

Conceput ca un festival caleidoscopic, proiectul face parte dintr-un program de anvergură al Ambasadei României, care se desfășoară în Statele Unite pe întreg parcursul acestui an, sub egida Romania – United States: A Partnership for the
Future. Celebrating Romanian Talent / România – Statele Unite ale Americii: un parteneriat pentru viitor. Celebrarea talentului românesc.

După succesul înregistrat anul trecut, organizatorii își propun ca prin ediția extinsă din acest an, derulată timp de trei zile, să contribuie la conturarea și mai clară a României contemporane și a comunității româno-americane. Astfel, publicul se va putea bucura de spectacole de dans popular și concerte live de muzică folk și etno-jazz, lecturi performative, demonstrații de meșteșuguri tradiționale și ateliere interactive, prezentări turistice, stand de carte româno-americană, expoziții și degustări culinare și oenologice, organizate pe eleganta esplanadă The Wharf, o zonă foarte populară pentru petrecerea timpului liber, situată pe malul râului Potomac, nu departe de Capitoliu.

„Weekend-ul românesc de la Washington” propune publicului o ofertă culturală diversă, accesibilă și atractivă, punând accentul pe unicitatea și spectaculosul culturii tradiționale românești, pentru care există un potențial interes semnificativ în rândul americanilor. Anul acesta, invitații vor exprima, ficare prin intermediul unei forme artistice contemporane diferite, modul inedit prin care cele mai vechi tradiții populare pot fi valorificate în prezent pentru a fi aduse mai aproape de public.

Accesul va fi gratuit, iar evenimentele vor fi adresate audiențelor de toate vârstele.
Pe scena celei de-a doua ediții a „Weekend-ului românesc de la Washington” vor fi prezenți o serie de artiști români și româno-americani foarte talentați, care acoperă diferite zone culturale românești: Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Ana Everling & Taraf de Chicago, Ansamblul de Dansuri Folclorice „Carpathia”, Four Corners, Andreea Rebăltescu. Pe parcursul celor trei zile, spectacolele de dans și concertele vor fi completate de o serie de lecturi performative, în cadrul unei serii curatoriate de organizația româno-americană „Bucharest Inside the Beltway” din Denver, Colorado: Harvey Fitz, Claudiu Komartin, Adela Sinclair, Radu Vancu, Bypo Phoenix și Lady Godiva.

În corturile special amenajate vor avea loc demonstrații de olărit susținute de maestrul Vasile Chira din Cărbunari și demonstrații de sculptură în lemn oferite de meșterul Ioan Bârsan. În paralel, vor putea fi vizitate o expoziție interactivă de costume populare, publicul având ocazia unică de a proba minunatele costume tradiționale; o expoziție de cărți semnate de autori româno-americani, publicate recent; un stand de prezentare a ofertei de etno-turism și turism cultural din România; și, nu în ultimul rând, standuri cu produse și vinuri românești, cu degustările aferente.
În 2023, Institutul Cultural Român împlinește 20 de ani de la înființarea sa prin Legea nr. 356/11 iulie 2003, având drept scop „reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *