Se lansează Festivalul Filmului European de la Viena

Lifestyle

EUNIC Austria organizează prima ediţie a Europaisches Film Festival / Festivalul Filmului European în Viena. 15 filme din diferite ţări europene vor fi proiectate la cinematograf Stadtkino din capitala austriacă, între 21 şi 29 februarie 2024.

Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Franţa, Grecia, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia – ţări membre în clusterul EUNIC Austria şi membrii asociaţi din Republica Moldova, Turcia şi Ucraina vor prezenta producţii cinematografice inspirate de valori europene precum diversitatea, incluziunea şi drepturile omului. Festivalul oferă o perspectivă a diversităţii cinematografice a continentului nostru şi prezintă o gamă largă de genuri, de la dramă şi comedie la documentare.

Cele mai multe dintre filme vor avea premiera austriacă în cadrul Festivalului Filmului European. Toate filmele sunt prezentate în limba originală, cu subtitrare în engleză sau germană.
România este reprezentată la festival de coproducţiile „Al cui câine sunt eu?”, de Robert Lakatos (România-Ungaria) şi „Carbon”, de Ion Borş (Republica Moldova-România-Spania).

„Al cui câine sunt eu?” este un eseu documentar satiric, care vorbeşte despre politică într-o lume în care cetăţenii sunt câinii, politicienii – crescătorii de câini, funcţionarii sunt proprietarii, naţiunile – rasele naţionale câineşti, ţările sunt federaţiile naţionale ale crescătorilor, iar forumul suprem internaţional este FCI-ul, adică Federaţia Canină Internaţională – regizorul Robert Lakatos fiind cel care interpretează realitatea şi manipulează opinia publică.

„Carbon”, debutul în lungmetraj al regizorului Ion Borş se situează în Moldova anilor ’90, unde Dima, un şofer de tractor, decide să se înroleze în armată şi să ia parte la războiul de la graniţa cu Transnistria, alături de Vasea, un veteran al războiului din Afganistan. Pe drum spre front descoperă un cadavru carbonizat, care nu prezintă interes pentru nimeni, nici măcar pentru autorităţi. Dima şi Vasea se hotărăsc să-i ofere o înmormântare cuvenită şi pornesc într-o călătorie plină de aventuri şi situaţii limită în încercarea de a afla identitatea cadavrului.

Ambii regizori, Robert Lakatos şi Ion Borş, vor participa la o discuţie cu publicul după proiecţii.
Curatorul primei ediţii a Festivalului Filmului European la Viena este Neil Young, critic de film, curator şi programator de festival. Recenziile sale sunt publicate de The Hollywood Reporter, Sight & Sound, Tribune (London) sau MUBI Notebook. Între 2011 şi 2015 a fost directorul Festivalului Internaţional de Film Bradford, iar în prezent este consultant artistic pentru diverse festivaluri europene, printre care şi Viennale.

Program:
21 februarie, 20:00 – THAT AFTERNOON (R: Nafiss Nia), Olanda
22 februarie, 17:30 – PAPA (R: Anna Maliszewska), Polonia, Ucraina
23 februarie, 17:00 – SAFE PLACE (R: Juraj Lerotic), Croaţia
23 februarie, 22:00 – SHE CAME AT NIGHT (R: Tomas Pavlicek, Jan Vejnar), Republica Cehă
24 februarie, 19:15 – IMAN (R: Korinna Avraamidou, Kyriakos Tofaridis), Cipru
24 februarie, 22:00 – RIDERS (R: Dominik Mencej), Slovenia, Bosnia-Herţegovina, Italia, Serbia, Croaţia
25 februarie, 12:00 – FREESTYLE (R: Didier Barcelo), Franţa

25 februarie, 14:30 – PHI 1.618 (R: Theodore Ushev), Bulgaria, Canada
25 februarie, 20:00 – THE PARADE (R: Michalis Galanopoulos), Grecia, Elveţia
25 februarie, 20:00 – WHOSE DOG AM I? (R: Robert Lakatos), România, Ungaria
26 februarie, 17:30 – PIARGY (R: Ivo Trajkov), Slovacia, Macedonia de Nord, Republica Cehă

27 februarie, 20:15 – LIFE TO THE LIMIT (R: Pavlo Peleshok), Ucraina
28 februarie, 17:45 – CARBON (R: Ion Borş), Republica Moldova, România, Spania
28 februarie, 20:15 – CARMEN (R: Valerie Buhagiar), Malta, Canada
29 februarie, 20:15 – CLOVES & CARNATIONS (R: Bekir Bulbul), Turcia, Belgia.
Comunicat de presă – Institutul Cultural Român

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *