Se suspendă internările și operațiile care nu sunt urgente în toate spitalele din țară

Social

Spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe, a anunțat luni șeful DSU, Raed Arafat. El a precizat că această măsură este luată din cauza crizei COVID.

„Suntem nevoiţi să emitem un ordin de 30 de zile, care prevede că începând cu data emiterii acestuia, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi, dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale, care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate. Vor face acest lucru managerii unităţilor sanitare publice”, a afirmat Raed Arafat.

Măsura nu se aplică în cazul urgenţelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigaţii sau tratament, astfel de proceduri medicale urmând să fie realizate în continuare în unităţile medicale publice.

Prevederile se referă la asistenţa spitalicească acordată în unităţi sanitare publice cu paturi, iar măsurile prevăzute sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate, adică „fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă cazul poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă, în unitatea respectivă, care argumentează în foaia de observaţie care este motivaţia medicală care impune necesitatea internării pacienţilor care nu reprezintă urgenţe şi care nu sunt pacienţi Covid”, a explicat Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *