Șeful ONU  – Părţile implicate în conflictul din Gaza ”calcă în picioare” legislaţia internaţională

Externe

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat miercuri că părţile implicate în conflictul din Gaza „calcă în picioare” legislaţia internaţională şi le-a îndemnat să pună în aplicare fără întârziere o încetare umanitară a focului, a consemnat Reuters.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos, Guterres a subliniat că părţile din conflict „ignoră legea internaţională, calcă în picioare Convenţiile de la Geneva şi violează chiar Carta Naţiunilor Unite”.
„Lumea stă deoparte în timp ce civili, în cea mai mare parte femei şi copii, sunt ucişi, mutilaţi, bombardaţi, forţaţi să plece din casele lor şi nu pot avea acces la ajutor umanitar”, a spus secretarul general al ONU.

Acesta şi-a „reiterat apelul la o încetare a focului umanitară imediată în Gaza şi la un proces care să ducă la o pace durabilă pentru israelieni şi palestinieni, bazată pe soluţia cu două state”.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile la un armistiţiu, afirmând că Israelul îşi va continua ofensiva din Gaza până când va înfrânge Hamas şi-i va recupera pe ostaticii luaţi în timpul asaltului sângeros al militanţilor mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie.

Bombardamentele şi ofensiva terestră lansate de Israel asupra enclavei palestiniene în răspuns la atacul Hamas au forţat cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza să plece din casele lor şi au determinat o gravă criză umanitară, în condiţiile în care livrările de alimente, combustibil şi medicamente au fost restricţionate drastic, aminteşte Reuters.

Recent, armata israeliană şi-a concentrat ofensiva asupra sudului enclavei, unde aproape 2 milioane de oameni sunt găzduiţi în corturi şi alte adăposturi temporare, după ce faza iniţială a războiului s-a concentrat asupra părţii de nord a teritoriului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *