sibiu

Sibiul – capitala mondială a teatrului

Lifestyle

Sibiul s-a transformat, pentru zece zile, în capitala mondială a teatrului, unde aproximativ 3.300 de artiști din 73 de țări vor susține peste 540 de evenimente, în peste 70 de spații de joc.

Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 14 – 23 iunie și cuprinde spectacole de teatru, de circ contemporan, de dans, prezentări de carte, conferințe speciale, ateliere, spectacole – lectură și multe alte surprize pentru spectatori. Potrivit organizatorilor, la ediția 2019 a evenimentului sunt așteptați aproximativ 700.000 de spectatori care vor fi părtași la capitolul cu numărul 26 al FITS.

Festivalul, care se desfășoară anul acesta sub tema „Arta de a dărui”, debutează vineri, iar deschiderea oficială va fi marcată de un foc de artificii, în Piața Teatrului, de aproximativ zece minute, la miezul nopții.

Ediția 2019 a FITS aduce nenumărate concerte în Piața Mare, toate făcând parte din cadrul Sezonului România – Franța. Seria a fost deschisă vineri seara, în centrul Sibiului, de Broken Back, pe muzică indie. Artistul este deținătorul unui disc de aur, iar la începutul anului a lansat un nou single.

Printre spectacolele eveniment ale acestei ediții se află: BUCURIA – Emilia Romagna Teatro Fondazione & Pippo Delbono Company (Italia) FURTUNA LUI K. – Matsumoto Performing Arts Centre (Japonia) – bazat pe FURTUNA lui Shakespeare, în viziunea lui Kazuyoshi Kushida, STAREA DE ASEDIU – Théâtre de la Ville, Paris (Franța), o adaptare după CIUMA, opera lui Camus în care sunt reunite toate temele din scrierile autorului, PEER GYNT – Dramaten, The Royal Dramatic Theatre of Sweden (Suedia), o adaptare semnată de Michael Thalheimer.

Spectacolele Teatrului Național Radu Stanca Sibiu, programate în cadrul FITS 2019: ULCIORUL SFĂRÂMAT (regia: Dominic Friedel), „HIN UND HER (regia: Alexander Riemenschneider), IERUSALIM (regia: Bogdan Sărătean), UN TRAMVAI NUMIT POPESCU (regia: Gavriil Pinte), IVONA PRINCIPESA BURGUNDIEI (regia: Botond Nagy) și CUI I-E FRICĂ DE VIRGINIA WOOLF (regia: Andrei și Andreea Grosu).

Trei dintre montările reprezentative create de Silviu Purcărete la teatrul sibian sunt şi ele prezentate publicului de festival: FAUST, METAMORFOZE, POVESTEA PRINŢESEI DEOCHEATE.

La FITS îi veţi revedea pe: George Mihăiţă, Tudor Chirilă, Maia Morgenstern, Rodica Mandache, Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Marian Râlea, Oana Pellea, Pavel Bartoş, în cadrul spectacolelor invitate din România.

În prima zi din festival, spectatorii pot vedea MIHĂIȚĂ. RECONSTITUIREA UNEI VIEȚI, o producție a Teatrului de Comedie din București, în care textul, regia și interpretarea poartă semnătura lui George Mihăiță; PESCĂRUȘUL, de A.P.Cehov, în regia lui Andrei Șerban, creat de Unteatru, şi PISICI, o producție a Teatrului Matei Vișniec, Suceava, în regia lui Bobo Burlăcianu, dar și MEDEA’S BOYS, spectacol de la Apollo111.

Săptămâna următoare, seria concertelor din Piața Mare continuă vineri, 21 iunie, de la ora 22.45, cu un spectacol susținut de Pépite, un duo francez ce reunește influențe americane, franceze și jamaicane, urmat duminică, 23 iunie, de la ora 22.30, tot în inima Sibiului, de Radio Elvis, o formație alcătuită din Pierre Guénard, Manu Ralambo și Colin Russeil, care în prezent își promovează cel de-al doilea album. După un prim album de succes, intitulat „Les Conquêtes”, lansat în 2016, câștigător al Premiului pentru albumul anului la Victoires de la Musique (2017) și după un turneu ce le-a confirmat poziția, Radio Elvis revine cu un sound cu elemente de rock, punk și pop, după cum anunță FITS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *